Mexický prezident López si přeje referendum o svém setrvání. Za dva roky

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, který je v úřadu od loňského prosince, oznámil referendum o svém setrvání ve funkci hlavy států. Konat by se podle něj mělo 21. března 2021, tedy zhruba v polovině jeho šestiletého mandátu. Tento krok, v historii Mexika jedinečný, slíbil López Obrador už loni v předvolební kampani.

"Po třech letech v úřadu se zeptám občanů, zda chtějí, abych zůstal prezidentem," avizoval už loni svůj nápad López Obrador. "Tak, jak mě zvolili, mě mohou i odvolat. Jsem si jistý, že mě podpoří, protože budu mít výsledky," uvedl už tehdy politik, který nyní řídí největší španělsky mluvící zemi světa a druhou největší ekonomiku Latinské Ameriky.

Pětašedesátiletý López Obrador původně navrhoval, aby se referendum o jeho setrvání v úřadu konalo v červnu 2021 spolu s volbami do dolní komory parlamentu, čímž by se ušetřilo za organizaci plebiscitu. Opozici se to ale nelíbilo, protože prezidentova kampaň před referendem by podle ní mohla ovlivnit parlamentní volby.

López Obrador se loni stal prvním levicovým prezidentem Mexika po mnoha desetiletích a hned po nástupu do úřadu začal s úspornými opatřeními ve státní správě, mimo jiné sám sobě snížil plat téměř o polovinu. Prezident také nebydlí jako jeho předchůdci v posledních 80 letech v prezidentské rezidenci, z níž udělal kulturní centrum.

Na sociální programy pro chudé se snaží nová vláda vydělat mimo jiné rozprodáváním desítek vládních vozů i flotily vládních letounů. K prodeji schválila také jeden z nejdražších prezidentských leteckých speciálů na světě, který koupila bývalá mexická vláda za 218 milionů dolarů (přes pět miliard Kč). Obradorova vláda též vytvořila úřad pro organizování dražeb luxusních aut, letadel či rančů zabavených zločincům, který prezident v nadsázce nazval institutem Robina Hooda.

Související

Manuel López Obrador

Mexického prezidenta pobouřila slova, že Mexiko ztratilo kontrolu nad částí země

Mexický prezident dnes pobouřeně odmítl komentáře šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, který prohlásil, že mexická vláda ztratila kontrolu nad částmi země, kde operují drogové kartely. Prezident Andrés Manuel López Obrador nicméně připustil, že se kartelům podařilo dostat své lidi do mexické agentury pro kontrolu léčiv, aby tak získaly souhlas pro dovoz chemikálii potřebných pro výrobu fentanylu z Číny. Informovala o tom agentura AP.

Více souvisejících

Manuel López Obrador Mexiko

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy