Mexiko popírá, že bude bránit uprchlíkům v překročení hranice do USA

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador dnes důrazně popřel, že by armáda v rámci dohody s Washingtonem dostala rozkaz bránit ilegálním přechodům hranice do Spojených států. Reagoval tak na víkendové zprávy o zesílení represivních opatřeních proti migrantům a na záběry zachycující jejich zadržování na hranici.

"Žádný rozkaz v tomto smyslu nebyl vydán... toto není naše úloha," prohlásil podle agentury AFP prezident na tiskové konferenci. Řekl to den poté, co ministr obrany Luis Cresencio Sandoval v jeho přítomnosti novinářům sdělil, že na severu Mexika u hranice USA bylo rozmístěno přes 15.000 příslušníků národní gardy a armády. Přitom potvrdil, že jejich úkolem má být mimo jiné bránit v ilegálním překračování hranic.

Rozhořčení vyvolala fotografie zachycující okamžik, kdy těžce vyzbrojení gardisté o víkendu zadrželi dvě ženy a dívku snažící se překonat řeku Rio Grande tvořící hranici mezi Mexikem a Spojenými státy. Záběr zároveň zvedl vlnu kritiky migrační politiky mexické vlády.

Mnozí Mexičané nabyli přesvědčení, že rozmístění ozbrojených sil na severní hranici bylo ve skutečnosti postavením "neviditelné zdí". Jde přitom o narážku na kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa, který slíbil, že mezi oběma zeměmi postaví na náklady Mexika zeď.

"Takové rozkazy (vojáci) nedostali. Nejsou tam proto, aby něco takového dělali. To je práce migračních úřadů, nikoli armády," uvedl Obrador. "Tento případ prošetříme, aby nedocházelo k žádnému zneužívání," zdůraznil.

Ministr obrany Sandoval nicméně v pondělí odpověděl kladně na dotaz, zda armáda a národní garda budou migranty zastavovat nejen na cestě přes Mexiko, nýbrž i při pokusu přejít hranice do USA. "Vzhledem k tomu, že (ilegální) migrace není zločin, ale správní přestupek, zastavíme je a předáme (migračním) úřadům," uvedl.

Nejnovější mexická opatření proti migraci jsou reakcí na tlak ze strany Spojených států. Trump nedávno Mexičanům pohrozil, že pokud nezastaví migraci, začne zavádět cla na dovoz mexického zboží do USA.

Obě země před několika týdny uzavřely dohodu, která dává Mexiku 45 dní na snížení počtu přistěhovalců do USA. Washington se na druhé straně zavázal pracovat na rychlejším vyřizování žádostí o azyl. Oba státy navíc posílí spolupráci bezpečnostních složek při ochraně společné hranice, včetně sdílení informací.

Související

Manuel López Obrador

Mexického prezidenta pobouřila slova, že Mexiko ztratilo kontrolu nad částí země

Mexický prezident dnes pobouřeně odmítl komentáře šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, který prohlásil, že mexická vláda ztratila kontrolu nad částmi země, kde operují drogové kartely. Prezident Andrés Manuel López Obrador nicméně připustil, že se kartelům podařilo dostat své lidi do mexické agentury pro kontrolu léčiv, aby tak získaly souhlas pro dovoz chemikálii potřebných pro výrobu fentanylu z Číny. Informovala o tom agentura AP.

Více souvisejících

Manuel López Obrador Mexiko USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy