Obama, Cameron a Sarkozy chtějí dosáhnout Kaddáfího odchodu

Washington - Americký prezident Barack Obama, jeho francouzský kolega Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron označili za cíl spojenecké operace v Libyi odchod tamějšího vůdce Muammara Kaddáfího. Informuje o tom v pátek britský list The Guardian.

Trojice lídrů ve společném článku zveřejněném deníky The Washington Post, The Times a Le Figaro uvedla, že koaliční operace v Libyi skončí až teprve ve chvíli, kdy Kaddáfího režim definitivně padne.

„Dokud je Kaddáfí u moci, aliance a její koaliční partneři musí pokračovat v této operaci, aby civilisté zůstali pod ochranou a tlak vyvíjený na režim (v Libyi) zesiloval,“ uvádí se v textu.

Podle politiků je „nepředstavitelné“, aby ten, kdo se pokusil „zmasakrovat vlastní lidi“, zůstal v čele země.

Státníci věří, že teprve po Kaddáfího odchodu může v Libyi začít „skutečný přechod od diktatury k plnohodnotnému ústavnímu procesu pod vedením nové generace vůdců“.

Jejich komentář byl zveřejněn v době, kdy aliancí otřásají neshody v rámci operace v Libyi.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé ve čtvrtek vyzval šéfku americké diplomacie Hillary Clintonovou na schůzce v Berlíně, aby se desítky amerických bitevníků vrátily nad Libyi.

Vzdušné útoky na Kaddáfího jednotky zahájili západní spojenci v sobotu 19. března. Útoky původně řídilo americké velitelství pro severní Afriku v německém Stuttgartu. Později velení převzalo NATO. Američané pak většinu svých letadel, lodí a ponorek z operace stáhli.

Z blízkosti Libye odvolali 50 letounů. Neřekli, kolik jich tam ponechali, zjevně to je ale jen zlomek původního počtu. Za poslední týden americké letouny útočily pouze třikrát. Ostřelovaly stanoviště protiletecké obrany.

Francouzi a Britové ve čtvrtek na schůzce NATO v Berlíně usilovali o to, aby se do náletů v Libyi zapojily další státy. Jinak podle nich nebude možné udržet intenzitu náletů nebo je dokonce vystupňovat, pokud to bude vyžadovat situace v terénu.

Na jejich výzvu, aby se do bombardování vložili další spojenci, však nikdo nedal kladnou odpověď

Zatím se v Libyi bojových akcí účastnilo pouze sedm z 28 zemí NATO - USA, Francie, Británie, Kanada, Belgie, Norsko a Dánsko.

Česko už dříve oznámilo, že gripeny, které má v pronájmu, se akcí v Libyi nezúčastní. Tyto letouny pro to nemají potřebné datové systémy a pilotům chybí školení, jak doplňovat palivo za letu. Především však česká armáda má těchto stíhaček málo, pouze 14.

Kaddáfí čelí lidovému povstání, které propuklo v únoru. Na kontě bojů jsou tisíce mrtvých. Ze země prchlo na 250 000 lidí.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

před 3 hodinami

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

před 4 hodinami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy