Čeká nás dlouhá zima! Jaro je v nedohlednu, věští slavný svišť Phil

Punxsutawney - Svišť Phil v americké Pensylvánii předpovídá dlouhou zimu. Informuje o tom ve čtvrtek stanice CBS.

Nejznámější americký hlodavec, tučný Phil, se za úsvitu na Hromnice (v Americe den sviště) vysoukal z boudy, otáčel čumákem a nakonec vydal dlouho očekávanou předpověď.Předpověď vyplynula ze zjištění, že Phil zahlédl svůj stín. To podle více než stoleté tradice znamená, že zima neskončí do šesti týdnů.Philovu předpověď tlumočil Bill Cooper, znalec sviští řeči. Pětitisícovému davu, který se shromáždil na náměstí v Punxsutawney, ji oznámil prezident svištího spolku Bill Deeley."Viděl stín! Zima nekončí!" křikl.Předpověď leckoho překvapila. V Pensylvánii i v dalších oblastech Spojených států panuje na tuto roční dobu nezvykle teplé počasí. Na Kennedyho letišti v New Yorku ve středu naměřili téměř 18 stupňů Celsia.Mnozí Američané proto předpokládají, že jaro je za dveřmi.Na webech přibývá hlasů, které letošní Philovu prognózu zpochybňují. Členové svištího spolku však ujišťují, že Phil se nikdy nemýlí. Žádný americký meteorolog nedosáhl věhlasu tohoto vnímavého zvířete, připomínají.Popularita sviště Phila vzrostla po roce 1993, kdy měl premiéru film Den sviště, v Česku uvedený pod názvem Na Hromnice o den více. Samolibého meteorologa, který v Punxsutawney prožívá dokola jeden den, v něm hrál komik Bill Murray.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Zvířata

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy