Vrah z coloradského kina bude obžalován, mohl by dostat trest smrti

Denver - Vrah, který v americkém státě Colorado zastřelil 12 lidí na premiéře nového filmu o Batmanovi, stane v pondělí podruhé před soudem. Prokuratura by proti němu měla vznést žalobu, informuje televize CNN.

Žalobkyně Carol Chambersová se Jamese Holmese chystá obžalovat z vražd, z pokusů o vraždy a z dalších násilných činů.

Dosud je u soudu evidován jako podezřelý.

Pokud by byl Holmes před soudem v denverském okrese Arapahoe obžalován z vražd prvního stupně, tedy ze záměrných a promyšlených vražd, prokuratura by pro něj mohla požadovat trest smrti.

Vše přitom ukazuje na to, že čtyřiadvacetiletý Holmes vraždil podle plánu. Policie sdělila, že začal dva měsíce před útokem kupovat zbraně - poloautomatickou pušku, pistole a brokovnici – a munici.

Několik dnů před střelbou poslal své psychiatričce Lynne Fentonové zápisník. Televize Fox News tvrdí, že v něm podrobně popsal, jak se chystá zabíjet. Zápisník v poštovní obálce nalezli policisté minulý týden v pondělí, tři dny po střelbě, v univerzitní třídírně dopisů. Ležel tam týden.

Je možné předpokládat, že tento zápisník bude jedním z témat nynějšího líčení soudu. Obhájkyně tvrdí, že se na něj vztahuje lékařské tajemství a žádá, aby ho policie vydala a nemohla použít jako důkazní materiál. Patrně bude chtít, aby to soudce Blair Sylvester policii nařídil.

Holmes v pátek 20. července při půlnoční premiéře batmanovky "Temný rytíř povstal" v multiplexu Century Aurora 16 na předměstí Denveru spustil střelbu. Zasáhl celkem 71 lidí, dvanáct z nich zabil. Jeho nejmladší obětí je šestiletá Veronica.

V nemocnici zůstává 10 zraněných, mezi nimi matka Veroniky. Žena přišla o dvě děti, byla těhotná a v neděli potratila.

Holmes se oranžovou barvou vlasů a stylem útoku se zjevně stylizoval do role padoucha Jokera, Batmanova protivníka. S vlasy obarvenými na oranžovo po vzoru padoucha z batmanovské série předstoupil před týdnem také před soud, který se zabýval procedurálními tématy.

Vypadal apaticky, chvílemi třeštil oči, chvílemi je zavíral. Nechápavě zíral na soudce a prokurátorku. Americká média při jeho popisu často použila výraz "zaražený" a vykulený". Televize NBC upozorňuje, že Holmes vypadal, jako by byl pod vlivem drog.

Nynější slyšení je součást předběžných líčení soudu, které potrvají měsíc. Vlastní proces bude nejspíš zahájen za deset měsíců až za rok, píše deník Denver Post.

Soud během předběžného líčení patrně otevře také téma mladíkovy příčetnosti.

Průzkum, o kterém píše deník Denver Post, zjistil, že prodej střelných zbraní v Coloradu stoupl po masakru v kině o čtyřicet procent.

V Americe si zbraň může legálně pořídit každý, kdo je plnoletý, svéprávný a nemá záznam v trestním rejstříku. Na rozdíl od Čechů k tomu Američané nepotřebují zbrojní průkaz.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Terorismus

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 9 hodinami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 9 hodinami

OSN: Útoky Izraele v Libanonu jsou porušením mezinárodního humanitárního práva

Šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi v neděli prohlásil, že vzdušné útoky v Libanonu představují porušení mezinárodního humanitárního práva, protože zasáhly civilní infrastrukturu a způsobily civilní oběti. Grandi to uvedl v souvislosti s izraelským bombardováním Libanonu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy