Obama brečel, svět truchlí. USA kondolují i Írán a Čína!

New York/Londýn/Sydney/Teherán - Šok a hrůzu vyjádřili v pátek a dnes nejvyšší představitelé z celého světa nad masakrem, při němž osamělý střelec v americkém Newtownu zabil 20 malých dětí, sedm dospělých a poté sám sebe.

Jde o jednu z nejtragičtějších střeleb ve škole v amerických dějinách a zabitým dětem bylo podle dostupných zpráv od pěti do deseti let.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun napsal guvernérovi Connecticutu Danu Malloyovi, aby vyslovil "nejhlubší soustrast nad šokujícímu vraždami". "Zaměřit se proti dětem je ohavné a nepředstavitelné," dodal a odsoudil "strašlivý" zločin.

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová vyjádřila šok nad "tragickou střelbou" a předseda Evropské komise José Barroso mluvil o "hlubokém šoku a hrůze", když se dozvěděl o masakru na základní škole.

"Ta zpráva je prostě děsivá. Myšlenky a modlitby Kanaďanů jsou se studenty a rodinami, které zasáhlo toto nesmyslné násilí," uvedl kanadský premiér Stephen Harper.

"Byl jsem šokován a hluboce zarmoucen, když jsem se dozvěděl o té děsivé střelbě," řekl britský premiér David Cameron. "Mé myšlenky jsou se zraněnými a s těmi, kdo ztratili své milované," dodal.

Britská královna Alžběta II. poslala vzkaz americkému prezidentovi Baracku Obamovi, v němž uvedla, že ji zpráva o střelbě "hluboce šokovala a rozesmutnila".

Kondolence obětem a jejich příbuzným zaslal prostřednictvím poselství zaslaného Obamovi také francouzský prezident Francois Hollande. "Tato zpráva mě zděsila a já bych chtěl vyjádřit svůj hluboký šok," uvedl.

Australská premiérka Julia Gillardová prohlásila, že "Austrálie dnes truchlí s Amerikou". "Stejně jako prezident Obama a Američané i my máme zlomená srdce. Sdílíme šok Ameriky nad tímto nesmyslným a nepochopitelným činem zla."

Austrálie zažila obdobnou tragédii v roce 1996, kdy ozbrojený muž začal střílet v jihoaustralském státě Tasmánie a zabil 35 lidí. Hromadná vražda vyvolala pozdvižení po celé zemi a přiměla vládu k přijetí přísných nových zákonů o držení zbraní včetně zákazu poloautomatických pušek.

V Japonsku, kde je držení zbraní přísně omezeno a k trestným činům spojených se střelnou zbraní dochází jen zřídka, místní televizní stanice zařadily zprávu o střelbě v USA na první místo, přestože už v neděli se v zemi konají parlamentní volby.

Také v Číně se událost v Connecticutu rychle stala námětem číslo jedna pro diskuse na sociálních sítích a hlavní zprávou státní televize. Čína sama zažila řadu útoků ve školách během uplynulých let, ovšem útočníci obvykle používali nůž nebo jiné bodné a sečné zbraně.

Poslední útok se stal rovněž v pátek, kdy muž pobodal 22 dětí a jednoho dospělého před základní školou v centrální části země. Většina diskusí na čínském internetu se soustředila na snadný přístup Američanů ke zbraním, zatímco v Číně je jejich prodej přísně kontrolován a na některých místech se nesmějí prodávat dokonce ani nože. V amerických školách v současnosti studuje více než 100.000 Číňanů, a proto byl v diskusích znatelný i soucit a sdílení smutku s rodinami obětí.

Odsouzení masakru a kondolence rodinám obětí přišla dokonce z Íránu, který patří mezi nejzavilejší nepřátele Spojených států. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí odsoudil "masakr amerických dětí a vyjádřil soustrast a politování rodinám obětí".

Írán a USA nemají diplomatické vztahy už více než 30 let. Washington pravidelně obviňuje Írán, že podporuje teroristické skupiny, zatímco Teherán odsuzuje vojenskou přítomnost a akce americké armády v zemích regionu, jako je Irák či Afghánistán.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Čína Írán

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 10 hodinami

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy