Vědci přišli s novými, šokujícími informacemi o kouření

Washington - Zanechat kouření má význam v každém věku. Tvrdí to studie kanadských vědců, podle níž si člověk, který přestane kouřit v 64 letech, může prodloužit život o čtyři roky. Když to udělá před dovršením 34 let, může si přidat až deset let života.

Vědci zkoumali, jaký vliv na průměrný věk má zanechání kouření. Největší přínos má podle očekávání takový krok v mládí. Když někdo přestane kouřit ve věku 25 až 34 let, jeho předpokládaný průměrný věk se zvýší o deset let. V kategorii 35 až 44 let je tento zisk pořád devět let života, v následující kategorii 45 až 54 let šest let. A i když kuřáci odloží cigaretu ve věku 55 až 64 let, stále mohou žít o čtyři roky déle.

"Škodlivost kouření je známá věc. Ale tyto závěry vykreslují mnohem dramatičtější obraz... jsou to skuteční lidé, kterým se může zkrátit život o deset let, a to je ještě průměrný údaj," řekl Tim McAfee z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí.

V USA počet kuřáků klesl na 19,3 procenta dospělé populace, což je 45,3 milionu lidí. Podle CDC umírá v zemi na následky kouření 443.000 lidí ročně.

Podle výzkumu z konce loňského roku je mezi Čechy 24 procenta pravidelných kuřáků, kteří neodolají a dají si více než jednu cigaretu denně. Dalších 4,2 procenta lidí jsou příležitostní kuřáci, kteří vykouří méně než jednu cigaretu za 24 hodin.

Za bývalé kuřáky, kteří v životě vykouřili více než sto cigaret, ale v současnosti už nekouří, se označilo 10,7 procenta dotázaných. Nekuřáky se pak cítí být 61,1 procenta lidí. Z nich 23,2 procenta má s kouřením zkušenosti, ale vykouřili méně než sto cigaret. Ostatních 37,9 procenta cigaretu nikdy neokusilo.

Nejvíce kuřáků je mezi mladou generací. Ke kouření se přiznalo 23,7 procenta jak v nejmladší skupině ve věku mezi 15 až 24 lety, tak v druhé skupině od 25 do 34 let. Nejméně kouří lidé v předdůchodovém věku od 55 do 64 let. Kouření přiznalo 15,7 procenta. Podíl mladších a starších kuřáků se tak za posledních deset let příliš nezměnil. V roce 1999 kouřilo z obou nejmladších skupin 24,1 procenta, respektive 21,1 procenta lidí. Mezi nejstarší skupinou kouřilo 10,2 procenta.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Vědci Kouření

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy