Město českých přistěhovalců West v Texasu smetla silná exploze

West - Možná až 70 mrtvých a téměř 180 zraněných si ve středu večer místního času vyžádal požár a následná série tří silných výbuchů v továrně na hnojiva v texaském městě West. V obci s necelými třemi tisícovkami obyvatel, která je jedním z hlavních texaských center českých přistěhovalců v USA, neštěstí srovnalo se zemí několik desítek domů. Na místo na pokyn ministra zahraničí Karla Schwarzenberga míří český velvyslanec v USA.

Příčina požáru ani explozí zatím není známá. Podle zprávy listu Dallas Morning News mohl být příčinou výbuchu únik čpavku. Není údajně vyloučeno, že z trosek zničené továrny čpavek stále uniká. Polovina obce byla kvůli jedovatým plynům evakuována. Pokud se vítr obrátí nežádoucím směrem, bude podle záchranářů nutné evakuovat i ostatní.

Psali jsme:
Schwarzenberg vyslal Gandaloviče na pomoc krajanům do texaského Westu
 

Počty mrtvých úřady odmítají upřesnit s tím, že situace se rychle mění a množství obětí se zvyšuje. Policisté údajně obcházejí domy ve zničeném městě West a počítají přeživší. Do nemocnice podle televize ABC záchranáři odvezli 179 lidí, z nichž 38 je ve vážném a 24 v kritickém stavu. Mezi zraněními převažují popáleniny, zlomeniny a otřesy mozku.Podle televize NBC může být hodně mrtvých mezi místními hasiči, kteří se snažili zvládnout požár v továrně v okamžiku, kdy areál zničily výbuchy. Starosta města West Tommy Muska oznámil, že pět až šest hasičů se pohřešuje. Plný obrázek o rozsahu katastrofy bude podle záchranářů možné si udělat až po rozednění (po 14:00 SELČ)."Tahle tragédie nás poznamená, město se z ní bude vzpamatovávat dlouhá léta," citovala televizní stanice NBC obyvatelku Westu Crystal Ledaneovou.Zhruba tři čtvrtiny obyvatel postiženého města má podle odhadů místních lidí české kořeny. Do Westu se dnes vydal český velvyslanec Petr Gandalovič, aby zjistil, jak může ČR po výbuchu továrny pomoci českým krajanům.Clarice Snokhousová, manželka českého honorárního konzula, ČTK v telefonickém rozhovoru řekla, že neštěstí nepochybně potomky českých přistěhovalců zasáhlo. Lidé s českými kořeny byli i v zasahujícím hasičském sboru.

Psali jsme:
Mrtvých při explozi v Texasu přibývá, tragédie drtivě dopadla i na Čechy VIDEO: Exploze továrny na hnojiva v Texasu, výbuch srovnal okolí se zemí včetně domova důchodců
 

West podle očitých svědků připomíná válečnou zónu po zásahu jadernou pumou. Explozi bylo slyšet do vzdálenosti 70 kilometrů, podle Musky bylo zničeno nebo poškozeno až 75 domů. Nad postiženou oblastí byl zakázán přelet letadel, do vzduchu smějí jen stroje záchranářů a policie.Dům s padesáti byty byl například zasažen tak ničivě, že z něj zbyly jen základy. Člen městského zastupitelstva Al Vanek novinářům řekl, že areál čtyř domovních bloků byl "totálně zdecimován". Zřítil se i blízký domov důchodců, jehož obyvatele se podařilo evakuovat.Na místním školním hřišti záchranáři postavili nouzové středisko pro třídění zraněných, mezi nimiž jsou i hasiči. S transportem zraněných kromě sanitek pomáhaly dvě desítky vrtulníků. Do města podle agentury AP směřují týmy záchranářů z Dallasu a Austinu.Podle mluvčího Bílého domu byl o neštěstí informován prezident Barack Obama, který sleduje postup místních i federálních orgánů při odstraňování škod a poskytování pomoci postiženým.

Související

Americké městečko West.

Dívka ze zničeného Westu přijela do Čech. První dojmy Američanky?

Praha - Zatím nemluví česky, ale babička jí už naučila péct koláče podle tradičních receptů. Řeč je o šestnáctileté Holly Soukupové z Westu v Texasu, kde letos v dubnu explodovala chemička a část města zničila. Obyvatelstvo tvoří hlavně potomci českých přistěhovalců. Spolu s dalšími třemi dospívajícími Soukupová vyhrála literární soutěž a nyní je na týdenním pobytu v Česku.

Více souvisejících

West (exploze v Texasu, 18.4.2013)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy