Texaský West hledá v troskách mrtvé, Česko připravuje pomoc

West - Američtí záchranáři prohledávají od rána místního času navzdory dešti trosky závodu na výrobu hnojiv v texaském městě West, kde středeční požár a následná série explozí zabila podle oficiálních údajů pět až 15 lidí a zranila desítky dalších. Pátrají po případných dalších obětech a snaží se zabránit dalším možným škodám. V areálu je stále uskladněno množství výbušného materiálu. Bezprostřední nebezpečí dalších explozí ale podle hasičů nehrozí.

Zdroj: YouTube

Zhruba třítisícové město West, kde se velká většina obyvatel hlásí k českým kořenům, postihla pohroma, kterou očití svědkové přirovnávají k výbuchu jaderné pumy. Pesimistické odhady hovoří o desítkách mrtvých, upřesněné údaje zdravotníků o 179 zraněných, z nichž 38 je ve vážném a 24 v kritickém stavu.Záchranáři procházejí ulicemi a v troskách domů hledají známky života či jen zbytky lidských těl. Podle listu Dallas News vyprošťování zraněných stále pokračuje. Mnozí museli být s vážnějším poraněním převezni až do 130 kilometrů vzdáleného Dallasu. K postižené oblasti se navíc blíží silná bouře, která může záchranné práce zkomplikovat. Může ale na druhé straně pomoci odstranit zbytky jedovatých plynů, které stále zamořují ovzduší.

Psali jsme:
Exploze v Texasu připomínala tornádo. Tragédie drtivě dopadla i na Čechy
Město českých přistěhovalců West v Texasu smetla silná exploze  

Policie dnes po rozbřesku ohlásila několik případů rabování, jehož se podle policejního mluvčího dopouštějí "lidé z ulice". Policisté jsou odhodlání veškeré cizí osoby z místa neštěstí vykázat.Do města, které po celém Texasu proslavily každoroční české krajanské slavnosti zvané Westfest, vyslal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg velvyslance v USA Petra Gandaloviče. Ten má zjistit, jak může stará vlast po výbuchu továrny pomoci českým krajanům.Gandalovič chce především ve Westu tlumočit českou soustrast. V telefonickém rozhovoru pro ČTK ale upozornil, že Česko má dost zkušeností i s reálnou pomocí při podobných katastrofách. Mělo by podle velvyslance poslat i postiženému Westu pomoc, byť jen symbolickou finanční.

Psali jsme:
Schwarzenberg vyslal Gandaloviče na pomoc krajanům do texaského Westu VIDEO: Exploze továrny na hnojiva v Texasu, výbuch srovnal okolí se zemí včetně domova důchodců
 

"Je to město skutečně české, ti lidé se ke svým českým kořenům hlásí. Je naší povinností, abychom je podpořili nejen soustrastí ale i skutečnou humanitární pomocí," konstatoval velvyslanec, který v Texasu bude pobývat nejméně do pondělí.V kritické situaci se ale město bude spoléhat především na pomoc místních a federálních amerických orgánů. Obyvatele Westu o tom ve zvláštním prohlášení ujistil prezident Barack Obama. Uvedl v něm, že příslušné federální agentury jsou v těsném kontaktu s místními úřady a poskytují jim pomoc."West je město, které je mnoha lidem v Texasu blízké a chovají ho ve svém srdci. Obyvatelům města v reakci na tragédii americký lid pomůže," zdůraznil prezident. Modlitbami chce postižené obci pomoci i papež František, který z Vatikánu vyzval katolické věřící, aby se k němu připojili.Policie dnes na tiskové konferenci potvrdila smrt pěti až patnácti lidí, ale konečná oficiální statistika stále není k dispozici. Bezprostředně při největším výbuchu zahynuli dva záchranáři, pohřešují se čtyři hasiči a jeden policista.Podle amerického tisku ve Westu explodovalo větší množství nebezpečného dusičnanu amonného, látky užívané jako hnojivo, která je ve vyšších teplotách výbušná. Podle amerických odborných webů měl závod v minulých letech problémy s úřady. Majitel podniku, společnost Adair Grain, byl v letech 2006 až 2007 vyšetřován, zda dodržuje limity emisí a náležité technologické postupy.Středeční explozi bylo slyšet do vzdálenosti zhruba 70 kilometrů. Podle starosty Tommyho Musky bylo zničeno nebo poškozeno až 75 domů. Nad postiženou oblastí byl zakázán přelet letadel. Do vzduchu smějí jen stroje záchranářů a policie.Dům s padesáti byty byl například zasažen tak ničivě, že z něj zbyly jen základy. Člen městského zastupitelstva Al Vanek novinářům řekl, že areál čtyř domovních bloků byl "totálně zdecimován". Zřítil se i blízký domov důchodců, jehož obyvatele se podařilo evakuovat.

Související

Americké městečko West.

Dívka ze zničeného Westu přijela do Čech. První dojmy Američanky?

Praha - Zatím nemluví česky, ale babička jí už naučila péct koláče podle tradičních receptů. Řeč je o šestnáctileté Holly Soukupové z Westu v Texasu, kde letos v dubnu explodovala chemička a část města zničila. Obyvatelstvo tvoří hlavně potomci českých přistěhovalců. Spolu s dalšími třemi dospívajícími Soukupová vyhrála literární soutěž a nyní je na týdenním pobytu v Česku.

Více souvisejících

West (exploze v Texasu, 18.4.2013)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval

Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při vylepování plakátů v Drážďanech. Informovala o tom agentura DPA. Útok již odsoudil německý kancléř Olaf Scholz. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy