VIDEO: NASA plánuje pilotovanou misi k asteroidu. Podívejte se, jak proběhne

Houston - Má jít o největší vesmírnou misi, na kterou se člověk kdy vydal. Přistání lidské posádky na asteroidu sice zahrnuje značná úskalí, americká vesmírná agentura NASA přesto věří, že let by se mohl uskutečnit již koncem tohoto desetiletí. Informuje server sme.sk.

Příprava bude složitá. NASA nejprve musí zkonstruovat a vyzkoušet novou nosnou raketu i vesmírnou loď. Následně bude nutné nalézt vhodný asteroid, vyslat k němu bezpilotní loď a přitáhnout ho na oběžnou dráhu Měsíce.

Teprve poté bude následovat samotný pilotovaný let. Pokud vše půjde dobře, astronauti se tělesa dotknou, odeberou z něj vzorky a po šesti dnech přistanou zpět na Zemi. Zveřejněné video nyní ukazuje první koncept této ambiciózní mise.

Zdroj: YouTube

NASA hodlá další detaily zveřejnit již příští rok. Jisté je, že půjde o velmi nákladný projekt. Jen v roce 2014 na něj úřad pro letectví a vesmír vynaloží 100 milionů dolarů (1,9 miliardy korun) a to je teprve začátek. Na programu by však měly spolupracovat i četné university, vědecké instituty a technické společnosti.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) vesmír, asteroidy NASA

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Robert Fico promluvil poprvé od atentátu na svou osobu.

Fico prolomil mlčení a promluvil poprvé od květnového atentátu

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) ve středu poprvé promluvil k občanům od chvíle, co se v květnu stal obětí atentátu po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Na videu, které zveřejnil na sociální síti, uvedl, že do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července. Neváhal také kritizovat opozici. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Policie pátrá po pachateli vraždy v Jevíčku. (5.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vražda v Jevíčku: Policie v Brně dopadla podezřelého

Policie ve středu odpoledne dopadla v Brně muže, který je podezřelý z úterní vraždy ženy v Jevíčku na Svitavsku v Pardubickém kraji. Do pátrání po hledané osobě se od včerejšího večera zapojily desítky policistů.

před 2 hodinami

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta je blíže svému novému útočišti. FAČR souhlasila s nabídkou na vybudování stadionu na Strahově

Mistrovský klub fotbalové pražské Sparty dostal na posledním jednání valné hromady Fotbalové asociace ČR (FAČR) zelenou pro výstavbu nového stadionu na místě dnes chátrajícího areálu na Strahově. Sparta tak uspěla jako jediný zájemce v rámci mezinárodní soutěže o využití areálu se stadionem Evžena Rošického na Strahově s nabídkou ve výši zhruba 1,8 miliardy korun. Připomeňme, že tento areál je ve vlastnictví FAČR. Nyní její výkonný výbor bude jednat se Spartou, přičemž cílem těchto jednání bude uzavření smlouvy o budoucí realizační smlouvě. Spartu jako vítěze této soutěže pak asociace schválila téměř jednomyslně, jen čtyři delegáti se hlasování zdrželi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ruská policie, ilustrační fotografie

Ruská policie překazila pietní setkání na počest Navalného

Ruské jednotky zvláštního určení v úterý v Moskvě ukončily setkání mládežnických aktivistů, kteří se sešli, aby společně sledovali online přenos koncertu na počest nedožitých 48. narozenin ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Koncert nazvaný "Ahoj, zde Navalnyj" se konal v úterý v Berlíně.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

německá policie v akci

Další útok na politika: V Německu nožem napadli člena AfD

Na komunálního politika z krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) v úterý večer zaútočili nožem v jihoněmeckém městě Mannheim. Politik utrpěl zranění a pachatele zadrželi, informuje agentura DPA s odvoláním na nejmenované zdroje.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj v USA (13. prosince 2023).

Biden se na oslavách výročí Dne D setká se Zelenským

Americký prezident Joe Biden se setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským během oslav 80. výročí Dne D ve francouzské Normandii a na setkání skupiny G7 v Itálii. Diskutovat budou o situaci Kyjeva v boji proti Rusku, uvedl ve středu Bílý dům. 

před 9 hodinami

Krach německé cestovky způsobil potíže i stovkám Čechů. Uvízli například v Turecku

Začátek letní turistické sezóny se i pro stovky Čechů mění v noční můru poté, co německá cestovní kancelář FTI Touristik GmbH vyhlásila v pondělí insolvenci. Zástupci českých cestovek při té příležitosti zdůrazňují, že míra rizika jejich úpadku je velice nízká. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy