V Mexiku ukradli kamión s nebezpečným radioaktivním materiálem

Tepojaco - V Mexiku byl počátkem týdne unesen kamion převážející nebezpečné radioaktivní látky. Zprávu přinesla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAAE). Ta dlouhodobě kritizuje Mexiko za laxní ochranu štěpného materiálu. Informuje server rt.com.

Nákladní vůz převážel vyřazené zdravotnické zařízení využívané při ozařovací léčbě. Obsahovalo několik dóz s radioaktivním kobaltem-60. Vozidlo mířilo do nemocnice v Tijuaně, kde se nachází sklad daného materiálu. Řidič se rozhodl udělat si přestávku na benzínové stanici poblíž Mexico City, když mu byl jeho Volkswagen ukraden.

Úřady uklidňují, že pokud nebude zařízení poškozeno či rozebráno, nepředstavuje zdravotní riziko. V době krádeže se nacházelo ve speciálním obranném obalu.

Experti již dříve varovali, že Mexiko přistupuje k bezpečnostním opatřením týkajícím se radioaktivních materiálů užívaných ve zdravotnictví velmi laxně. Ačkoliv není daný materiál využitelný pro výrobu klasické atomové zbraně, může posloužit k přípravě tzv. "špinavé bomby". Jde o konvenční nálož, která po explozi rozptýlí do okolí jaderné částice a vystaví tak obyvatelstvo zdraví ohrožujícímu záření.

Související

Vladimir Putin

Mexiko odmítlo požadavek Ukrajiny: Putina nezatkneme, není to naše věc

Mexické úřady nebudou schopny zatknout ruského prezidenta Vladimira Putina na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) během jeho plánované návštěvy v říjnu, kdy se bude konat inaugurace nové prezidentky Claudie Sheinbaumové. Uvedl to prezident Manuel López Obrador na tiskové konferenci.

Více souvisejících

Mexiko jaderné palivo jaderný výzkum

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy