Jaderný Kim opět v akci. Může vyrobit až deset bomb a rozpoutat peklo na zemi

Pchjongjang - Severní Korea dosud provedla pět ověřených jaderných testů: v říjnu 2006, v květnu 2009, v únoru 2013 a dva v roce 2016 (leden a září), nejspíše pomocí bomb z plutonia. Dnes KLDR oznámila, že provedla další, šestý jaderný test vodíkové bomby, kterou ozkoušela již loni v lednu.

Po prvním testu v roce 2006 to vypadalo, že se situace kolem severokorejského jaderného programu zlepšuje. Další kolo šestistranných rozhovorů, které začaly za účasti KLDR, Jižní Koreje, Japonska, USA, Ruska a Číny v srpnu 2003, skončilo v únoru 2007 dohodou a USA v říjnu 2008 vyřadily KLDR ze svého seznamu zemí podporujících terorismus. KLDR následně oznámila, že obnoví demontáž svých jaderných zařízení.

KLDR ale v dubnu 2009 od svých slibů odstoupila a v roce 2009 provedla další jaderný test. Pchjongjang tak odpověděl na rozhodnutí RB OSN, která v jednomyslně přijaté deklaraci odsoudila vypuštění rakety dlouhého doletu Severní Koreou a rozšířila sankce proti KLDR.

Sankce se například týkají exportu uhlí z KLDR; tato surovina je pro zemi hlavním exportním artiklem. Rezoluce také zakázala export dalších nerostných surovin. Kvůli severokorejské hrozbě začaly USA po posledním testu na jihokorejském území a na ostrově Guam rozmisťovat části kontroverzního protiraketového štítu THAAD.

KLDR má prokazatelně atomové bomby, není je ale podle odborníků zatím přes veškeré snahy schopna dostatečně zmenšit a umístit na balistické rakety. KLDR tvrdí, že už jaderné hlavice úspěšně miniaturizovala, ale toto tvrzení nebylo nikdy nezávisle potvrzeno. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v poslední době KLDR značně rozšířila zařízení na výrobu plutonia a na obohacování uranu ve svém středisku v Jongbjonu.

Podle jihokorejské lednové zprávy má KLDR dostatek plutonia k výrobě deseti atomových bomb a může také produkovat značné množství zbraní založených na obohaceném uranu. Severokorejské zásoby plutonia jsou limitované, ale pokud by KLDR dokázala obohacovat uran, mohla by si vytvořit jaderné zásoby.

KLDR pravidelně zkouší balistické rakety

Přesné údaje o počtech raket, kterými země disponuje, nejsou oficiálně k dispozici. Podle odhadů z roku 2015 vlastní Korejská lidová armáda (KLA) přes 1000 raket různého typu. Severní Korea několikrát neúspěšně testovala obávanou dvoustupňovou mezikontinentální balistickou raketu Tepodong-2, která by podle odhadů mohla s doletem přes 6000 kilometrů teoreticky ohrozit i americkou Aljašku.

Většina raket krátkého a středního doletu (Hwasong, Rodong, Tepodong-1 a Musudan) by ale mohla zasáhnout Jižní Koreu a většinu Japonska, přes jehož území už KLDR vystřelila tři rakety, a zřejmě i americký tichomořský ostrov Guam, který se nedávno dostal do povědomí veřejnosti po výhrůžkách Pchjongjangu, že Guam napadne.

Další hrozbou je ale severokorejské dělostřelectvo rozmístěné na hranici obou korejských států. Metropole Jižní Koreje totiž leží asi jen 50 kilometrů od společné hranice. Podle odhadů Mezinárodního institutu pro strategická studia je v aktivní službě až 1,190.000 vojáků a přes šest milionů má status rezervistů a členů polovojenských jednotek.

Související

Více souvisejících

Severokorejské zbraně Severní Korea (KLDR) Jaderné zbraně

Aktuálně se děje

před 22 minutami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy