Boj s časem. Děti z thajské jeskyně lze zachránit je do víkendu, pak dorazí monzun

Bangkok - Meteorologové předpovídají v Thajsku prudký monzunový déšť, který může ohrozit záchranu 12 chlapců a jejich trenéra, kteří uvázli v jeskyni Tham Luang. Tým malých fotbalistů by se mohl dostat ven jen se záchrannými vestami. Záchranáři nyní bojují s časem,vodu je třeba odčerpat do víkendu, než dorazí lijáky.

Na odčerpání vody byli povoláni vojáci, kteří zapojili stovky průmyslových čerpadel. Chlapci se už 12 dní nacházejí asi čtyři kilometry od vchodu do jeskyně. Záchranáři je našli po devíti dnech. Za poslední dny se podařilo odčerpat 40 procent vody, a zpřístupnit tak úsek o délce 1,5 kilometru z nesnadné cesty, jíž se mladí fotbalisté mohou dostat ven. Hladina klesá v průměru o centimetr a půl za hodinu, od středu klesla o 40 centimetrů, píše BBC.

"(Nejsnazší možností by bylo) pokračovat v čerpání vody z jeskyně. Je potřeba odčerpat dalších 90 až 120 centimetrů, a pak budou moci proplavat ven jen v záchranných vestách," řekl už v úterý jeskynní potápěč Ben Reymenants, který u záchranných akcí asistuje.

Dnes se vojáci soustředí na třetí z kritických míst na cestě, kde voda stále sahá až po strop. Cílem je dostat hladinu na úroveň pasu, aby šlo projít jen se záchrannou vestou. Většina z chlapců neumí plavat a učí se, jak správě používat potápěčské náčiní.

Odborníci se shodují, že pokud by se museli cestou ven potápět, byť s asistencí, bylo by to velmi riskantní. Profesionálním potápěčům trvala cesta k uvázlému týmu šest hodin, k východu se od fotbalistů dostanou za pět hodin.

Podle předpovědi počasí přijdou v sobotu monzunové deště, které jeskynní komplex znovu naplní. Mohou tak chlapce odříznout na celé měsíce, zkomplikovat jejich zásobování, a dokonce i ohrozit vzduchovou kapsu, v níž se nacházejí. Zvažuje se také, jak dlouho budou záchranáři v jeskyni - kvůli dešti je bude nutné z místa evakuovat. Dva lékaři z týmu potápěčů thajského námořnictva se dobrovolně přihlásili, že zůstanou s chlapci uvnitř po celou dobu záchranných operací.

K variantě nechat chlapce v jeskyni, dokud voda neopadne, se přiklánějí zahraniční experti. Další možností je najít alternativní vchod do jeskyně, popřípadě vyvrtat šachtu, kterou by se tým dostal ven. V této souvislosti se poukazuje na to, že uvázlí sportovci mají stále přísun vzduchu - ten se musí na místo dostávat nějakou šachtou.

Podporu uvázlému týmu fotbalistů dnes na twitteru vyjádřil Mario Sepúlveda, jeden z 33 chilských horníků, kteří v roce 2010 zůstali 69 dní uvězněni v dole. Prvních 17 dní se tehdy mělo za to, že v hloubce 625 metrů všichni zemřeli.

Související

Záchranná akce thajských děti uvězněných v jeskyni (červenec 2018)

Voják, který zachránil chlapce v thajské jeskyni, zemřel

Příslušník thajské námořní pěchoty, který se v loňském roce podílel na dramatické záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra ze zaplavené jeskyně na severu země, zemřel na otravu krve způsobenou během akce. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na thajskou Královskou námořní pěchotu.

Více souvisejících

thajské děti uvězněné v jeskyni (červenec 2018) Thajsko

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy