Pákistán se řítí do chaosu? Kriketová legenda se prohlásila za vítěze voleb, poražené strany se bouří

Islámábád - Za vítěze parlamentních voleb v Pákistánu se prohlásil šéf strany Hnutí za spravedlnost (PTI) Imran Chán, a to ještě před sečtením všech hlasů. Jeho soupeři tvrdí, že hlasování bylo zmanipulované.

Dosavadní vládní strana Pákistánská muslimská liga (PML-N) již ve středu odmítla uznat výsledky s tím, že hlasování bylo zmanipulované, informovala agentura Reuters. Výhrady má i třetí strana v pořadí prozatímních výsledků - Pákistánská lidová strana (PPP), kterou vede Bilavál Bhutto Zardárí (29), syn zavražděné pákistánské expremiérky Bénazír Bhuttové a někdejšího prezidenta Ásifa Alího Zardárího.

Sčítání postupuje podstatně pomaleji, než se očekávalo, a aktuálně nejsou k dispozici informace o množství sečtených hlasů. Poslední údaje z dnešního dopoledne uváděly, že sečtena je necelá polovina. 

Pákistánská kriketová legenda Chán v projevu odvysílaném živě místní televizí slíbil "nový" Pákistán. "Díky bohu, vyhráli jsme a byli jsme úspěšní," řekl Chán a dodal, že bude usilovat o "vzájemně výhodné" vztahy se Spojenými státy, mír v Afghánistánu a o rozhovory s Indií o otázce sporného Kašmíru. Slíbil také, že nechá prověřit všechny stížnosti na volební machinace.

Podle nezávislé Komise pro lidská práva (HRC) na některých místech neměly možnost hlasovat ženy. V jiných místech pak "se úředníci v hlasovací místnosti zdáli být zaujatí ve prospěch jisté strany", uvedla HRC v prohlášení, aniž dotyčnou stranu jmenovala. Analytici se obávají, že nespokojené poražené strany mohou vytvořit nestabilitu v zemi, jejíž nová vláda bude čelit sílícímu počtu problémů. 

Sdílejte článek

Související

Pákistán

V Pákistánu skončily parlamentní volby, neobešly se bez krveprolití

Islámábád - V Pákistánu se dnes konaly parlamentní volby. Šance hlavních favoritů byly podle průzkumů veřejného mínění vyrovnané. Národní shromáždění má 342 členů, z toho 272 je volených. Dalších 70 křesel, z nichž 60 je určeno pro ženy a deset pro příslušníky menšin, se rozdělí poměrně podle získaných procent hlasů jednotlivých stran.

Více souvisejících

volby v Pákistánu Pákistán Imran Chán (Pákistán)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy