Izrael chystá ničivý útok na Írán

Jeruzalém - Izraelská armáda se připravuje na ničivý letecký útok namířený na íránská jaderná zařízení. Čeká pouze na souhlas nové vlády, píše v sobotu britský deník The Times.

"Izrael chce, aby jeho síly, pokud dostanou zelenou, mohly zaútočit během dní, nebo dokonce hodin. Připravují se na tuto možnost na všech úrovních." řekl listu zdroj z armády. "Zpráva pro Írán zní - naše hrozba, to nejsou jen slova," dodal muž.

Izrael se připravuje také na íránský protiútok. Příští měsíc chce armáda zahájit celonárodní výcvikovou akci. Cílem cvičení je připravit obyvatele na to, že na jakoukoli část země může kdykoli, bez varování dopadnou raketa. "Chceme, aby občané pochopili, že válka může přijít zítra ráno," prohlásil plukovník Kilik Sofer.

"Nevyhrožovali bychom, kdybychom na to nebyli dost silní. Podnikáme jasné kroky, množství příprav, které dokazují, že Izrael skutečně chce jednat," prohlásil důstojník izraelských tajných služeb. Zdůraznil ale, že židovský stát zřejmě nezaútočí, pokud nebude mít alespoň tichou podporu Spojených států.

Pravicová vláda premiéra Benjamina Netanjahua je ve vztahu k Íránu nekompromisní. "Izrael jasně řekl, že nebude tolerovat ohrožení jaderným Íránem. Podle izraelské rozvědky budou mít bombu do dvou let. A až budou mít bombu, bude pozdě a Izrael nebude mít jinou možnost, než zaútočit- ať s Amerikou, nebo bez ní," zní z izraelského ministerstva obrany.

Izraelský prezident Šimon Peres útočnou rétoriku nové izraelské vlády nepodporuje. Ve čtvrtek při schůzce se zvláštním vyslancem USA pro Blízký východ Johnem Mitchelem ujistil amerického diplomata, že Izrael vojenskou akci nepřipravuje. "Veškeré zprávy o možném útoku Izraele na Írán nejsou pravdivé. Situace v Íránu nemá vojenské řešení," řekl Peres.

Americký prezident Barack Obama již několikrát zopakoval, že s Íránem chce navázat diplomatické styky a zahájit vyjednávání. Obama se na Blízký východ chystá v červnu, kdy budou v Íránu probíhat volby. Americká diplomacie tak bude mít příležitost k rozhovorům s novým vedením Íránu.

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

Více souvisejících

Izrael

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy