Tohle letadlo pošleme k zemi: Děsivý vzkaz na břiše zříceného letadla

Káhira – Od zmizení a tragického zřícení letadla Airbus A320 společnosti EgyptAir již uplynuly tři dny a záchranářům a nasazeným pátracím jednotkám se pomalu začíná dařit nacházet jednotlivé díly skládačky. Americký deník New York Times nyní varuje, že si letecká společnost EgyptAir byla vědoma bezpečnostních rizik.

„Pošleme letadlo k zemi"

Může se to zdát být děsivou náhodou – letadlo, které se zřítilo do Středozemního moře, se asi před dvěma let stalo obětí vandalismu, během kterého političtí vandalové na břicho letadla arabsky napsali: „Tohle letadlo pošleme k zemi."

Vandalové také využili podobnosti ve výslovnosti registrační značky letadla, SU-GCC, a jménem egyptského prezidenta Abda al-Fattáha as-Sísího a napsali na letadlo „zrádce" a „vrah".

Podle tří členů ochranky společnosti EgyptAir, se kterými bylo mluveno nezávisle na sobě a kteří trvali na zachování anonymity, prozradili, že za graffiti byli zodpovědní pracovníci káhirského letiště. Veřejně ale o této záležitosti mluvit nesmí. Uvedli také, že za vandalismem stála spíše politická situace v Egyptě.

Nejasné informace

„Od té doby aerolinky zavedly různá nová bezpečnostní opatření, která měla být odpovědí na egyptský politický rozkol, džihádistické násilnosti a další letecké katastrofy, jako bylo zřícení ruského letadla, během kterého v říjnu minulého roku zemřelo 224 lidí. EgyptAir propustila některé zaměstnance kvůli jejich politickým názorům, zvýšila frekvenci palubních prohlídek a během letů přidala neozbrojenou ochranku," vysvětluje deník.

Jak deník zdůrazňuje, není ale jisté, zda opatření pomohla. Připomíná, že po přezkoumání údajů z nalezené černé skříňky, které obsahují informace o posledních momentech letadla, francouzští vyšetřovatelé zjistili, že při zřícení do moře se spustily detektory kouře, nelze ale stále jednoznačně určit, co pádu letadla předcházelo a co bylo jeho příčinou.

„Tohle nám neumožňuje nic zjistit," zlobil se Sébastien Barthe, mluvčí francouzské vládní agentury Kancelář vyšetřování a analýzy bezpečnosti civilního letectví, která zkoumá letecké nehody a katastrofy. „Pokud tam byl kouř, tak to znamená, že tam potenciálně někde byl oheň. To nám ale neřekne, kde ten oheň byl, ani nám to nepomůže objasnit, zla šlo o zlý úmysl, nebo nějaké technické selhání," dodal.

Kdo je zodpověný?

Ačkoliv se bezpečnostní opatření po pádu ruského letadla minulý rok zpřísnily, kolem letu tak stále panuje obrovské množství nejasností. Kolegové a příbuzní pilota, kopilota a členů ochranky ale popírají, že by do záležitosti mohli být nějak zapojeni – šlo podle nich o bezproblémové profesionály.

Deník také poukazuje, že ačkoliv v sobotu teroristická skupina Islámský stát zveřejnila video, na kterém vystupuje její oficiální mluvčí, který zároveň vede vojenskou kampaň skupiny v zahraničí, o pádu letadla EgyptAir v tomto videu nepadlo ani slovo.

Související

Více souvisejících

zřícení letadla Egypt Air (19. května 2016) Egypt Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy