Írán je zděšen: Deset chlapců obvinilo učitele koránu ze zneužívání, prý je napadl v lázních

Teherán - Jeden z nejznámějších íránských recitátorů koránu Saíd Túsí (46) byl obviněn ze zneužívání dětí, muslimská země je v šoku. Muž veškerou vinu popírá.

Několik obětí se rozhodlo k bezprecedentnímu kroku a svá obvinění zveřejnily. Perské redakci stanice BBC řekly, že se rozhodly promluvit veřejně, protože se spravedlnosti nedočkaly oficiální cestou, tedy prostřednictvím íránské justice. Z informací, jež nelze nezávisle ověřit, vyplývá, že Túsího ze zneužití obvinili jeho žáci již před šesti lety. Muž se dostal před soud, ale proces byl zrušen.

Túsího obvinilo z útoku deset chlapců, studentů koránu. Jeden z nich popsal, jak byl napaden ve veřejné lázni, když mu bylo 12 let. "Byl jsem v šoku a nechápal jsem, co se děje. Měl jsem strach to někomu říct, protože jsme se bál, že hanba padne na mne. Pak jsem ale zjistil, že mezi jeho studenty bylo mnoho takových případů. Rozhodl jsem se prolomit mlčení," řekl.

"Další ostudná stránka v dějinách islámské republiky. Lidé jsou zneužíváni pod praporem víry a nikomu se za to nic nestane," napsal jeden z uživatelů sociálních sítí. "Kdyby oběťmi byly dívky, pak by je úřady obvinily z toho, že byly nepatřičně a provokativně oblečené. A řeklo by se, že lze útok pochopit. Jenomže v tomto případě jsou oběti muži a útočník člen nejvyšší rady koránu," napsal další.

Celá záležitost se podobně jako mnohé jiné v Íránu rychle zpolitizovala. Túsí má blízko k duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu, jak připomněli jeho zastánci i odpůrci. "Túsí dostal mnoho cen, které uděluje duchovní vůdce. Využil svých kontaktů, aby se vyhnul stíhání," řekl BBC íránský právník a obhájce lidských práv Mohammad Mostafáí, který žije v exilu.

Šéf íránské justice ajatolláh Sádek Amolí Lárídžání skupině, která vznesla proti Túsímu obvinění, pohrozil. Jde podle něj o "nevděčníky" a upozornil, že všichni, kdo spolupracují s "nepřátelskými sdělovacími prostředky", budou obžalováni.

Ve prospěch obětí se vyslovil prominentní poslanec Alí Mataharí. "Stěžovatelé se kvůli těmto průtahům obrátili na zahraniční média a teď jsou obviněni z protirežimního smýšlení," sdělil.

Ať už bude mít tento zveřejněný případ jakékoli důsledky, mnozí Íránci si díky němu položí závažné otázky týkající se lidí, k nimž se často uchylují jako k duchovním a morálním vůdcům. "To, že je někdo věřící, není zárukou morálky ve společnosti. V některých případech to poskytuje ochranu těm, kdo se chovají nemorálně a nelegálně," sdělil účastník diskuse Náder.

Související

Více souvisejících

Írán sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy