Mohl Mojžíš opravdu mluvit s Bohem? Nová zjištění o biblickém příběhu

Jeruza – Podle biblického příběhu se Mojžíšovi zjevil v hořícím keři Bůh a sdělil mu své pravé jméno: pak mu řekl, aby zachránit Izraelity z otroctví Egypťanů. Jak poukazuje izraelský profesor, k této události mohlo skutečně dojít – Mojžíš podle něj mohl být pod vlivem omamných látek.

Podle Starého zákona Mojžíš pásl ovce svého tchána Jitra a dostal se až k Boží hoře, k Chorébu či Orebu. Tam se mu v hořícím keři zjevil Bůh a řekl mu, aby vyvedl svůj lid z Egypta do bezpečí. Příběh z knihy Exodus bývá vykládán mnoha způsoby. Někteří se domnívají, že tento boží hlas byl více než jen metafora a že Mojžíš opravdu slyšel a viděl hořící keř.

Benny Shanon, profesor kognitivní psychologie na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, říká, že k tomu mohlo skutečně dojít. Mojžíš podle něj zřejmě byl pod vlivem halucinogenní látky. Podle Shanona za vším mohla být rostlina známá jako ayahuasca, se kterou má spoustu zkušeností.

Psali jsme: Nový objev: Jeden z nejznámějších zázraků Bible se opravdu mohl stát, tvrdí vědci Nový objev: V Izraeli našli další jeskyni, kde byly uskladňovány svitky  

Rostlina obvykle roste v Amazonii v Jižní Americe a profesor ji poprvé vyzkoušel ve formě lektvaru, když se v roce 1991 účastnil náboženského obřadu. V textu pro časopis Time and Mind Shanon uvádí: „Jednou z věcí, která se stane, když budete pít lektvar, je vizuální zážitek vytvořený pomocí zvuků. Zažil jsem vize, které měly duchovně-náboženské konotace."

Podobné rostliny podle něj lze nalézt také kolem hory Sinaj na Sinajském poloostrově, která je nejčastěji ztotožňována s biblickou horou Sinaj, jinak známou také jako Oreb. Konkrétně zmiňuje akácii, která je v Bibli několikrát zmíněna a ze které měla být postavena také Noemova archa.

„Navrhuji, že tato událost nezpůsobila žádnou změnu v reálném světě, která by měla co do činění buď s keřem nebo ohněm. Spíše odráží radikální změnu ve stavu vědomí diváka - to znamená Mojžíše. Mojžíšovo vnímání času se změnilo a skutečný moment mohl být subjektivně vnímán jako věčnost... dostatek času, aby byl keř před ním spálen a stráven,“ vysvětluje.

„Ale ve vnějším fyzické oblasti uplynul jen zlomek sekundy, takže ve skutečnosti k žádné skutečné změně v křoví nedošlo,“ dodal Shannon i když připustil, že své tvrzení nemůže nikdy definitivně dokázat.

Související

Více souvisejících

Bible biblické příběhy

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 3 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

Události Petra Nutila: Slovenská vláda lůzy a TOPácká střelba do vlastní nohy

Milí čtenáři, je tu první květnový týden roku 2024 a spolu s ním se do naší země vrátilo jaro a teplo, takže nám letošní pálení čarodějnic nic nekazilo. Až na to, že skutečné čarodějnice nejen českého veřejného života zas na hranici neskončily. Jako obvykle. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy