Volební kampaň v Izraeli ovládla kauza ponorek, Netanjahu má co vysvětlovat

Hlavní svědek v korupční kauze kolem dohody o nákupu ponorek a válečných lodí pro izraelské námořnictvo od německé firmy Thyssenkrupp Miki Ganor v úterý večer překvapivě změnil část své výpovědi, informoval dnes deník The Times of Israel. V kauze označované jako Případ 3000 policie loni doporučila obvinit několik blízkých spolupracovníků premiéra Benjamina Netanjahua. Aféru nyní využila před dubnovými volbami opozice, podle níž Netanjahu na ponorkách také vydělal.

Vedení strany Modrá a Bílá, která je hlavním rivalem Netanjahuovy vládní strany Likud, tento týden obvinilo premiéra, že je zodpovědný za "největší skandál v historii Izraele související s národní bezpečností".

Jeden z lídrů modrobílé koalice Benny Ganc za přítomnosti svých volebních kolegů Jaira Lapida, Gabiho Aškenaziho a Mošeho Jaalona v pondělí na předvolebním mítinku uvedl, že Netanjahuovi šlo zřejmě 16 milionů šekelů (asi 100 milionů Kč) "přímo do kapsy".

Lapid vyzval premiéra, aby vysvětlil, proč byl podílníkem společnosti, která dodávala materiál firmě Thyssenkrupp. Minulý týden totiž izraelská televize přinesla informaci, že Netanjahu a jeho bratranec Nathan Milikowsky byli akcionáři firmy GrafTech International, dlouhodobého dodavatele firmy Thyssenkrupp.

מר נתניהו, במסגרת פרשת ״צוללות תמורת עמלות״ תענה רק על שאלה אחת עד 20:00 בערב:למה קיבלת 16 מיליון שקל מחברה שסוחרת עם יצרנית הצוללות ולמה הסתרת את זה מהציבור?@netanyahu

— יאיר לפיד Yair Lapid (@yairlapid) 20. března 2019

Podezřelým v kauze Případ 3000 je mimo jiné Netanjahuův právník a bratranec David Šimron, který podle policie pomohl proti vůli izraelské armády prosadit nákup ponorek od Thyssenkrupp za dvě miliardy dolarů (45 miliard korun). Tehdejší ministr obrany Moše Jaalon se o ní prý dozvěděl z médií a podařilo se mu ji zablokovat. Když ale kvůli sporům ve vládě přestal být ministrem, Netanjahu vyjednávání s Berlínem nechal obnovit.

"Jak je možné, že nevěděl, že dva jemu blízcí lidé, jeho rodina, dostali miliony eur za dohodu o ponorkách a lodích, na niž osobně dohlížel?" zeptal se tento týden na volebním mítinku Lapid. Jeho volební kolega Ganc na otázku stran možné premiérovy korupce odpověděl: "Doufám, že to pravda není". Nicméně připomněl i tři kauzy, v nichž se minulý měsíc rozhodl generální prokurátor obvinit Netanjahua z korupce, podvodu a zneužití důvěry. Premiéra ale ještě hodlá vyslechnout, než ho obžaluje.

Hlavní svědek v Případu 3000 Miki Ganor pracoval v letech 2009 až 2017, tedy v době, na niž se soustředilo vyšetřování, jako zástupce Thyssenkrupp v Izraeli. V červenci 2017 přistoupil na dohodu s vyšetřovateli, díky níž nebyl obviněn z korupce, ale jen z daňových podvodů, za což dostal trest rok vězení a pokutu. Ganor tehdy přiznal, že uplácel izraelské činitele, aby získal zakázky pro Thyssenkrupp od ministerstva obrany. V úterý večer přišel na policii s žádostí, že chce výpověď změnit, načež byl zatčen. Dnes mu soudce prodloužil vazbu na pět dní.

"Nikoho jsem neuplácel, všechny platby byly odměna za odborné služby, včetně poradenství," uvedl v úterý Ganor. Dodal, že s verzí policie o uplácení souhlasil proto, že byl "pod velkým tlakem". Podle deníku The Jerusalem Post není jasné, proč Ganor nyní změnil výpověď, ale načasování před volbami je podivné. I po změně Ganorovy výpovědi může ale prokuratura podezřelé obvinit, dodal deník.

Související

Benjamin Netanjahu

Izraelci volili parlament, odhady předpovídají vítězství Netanjahua

Strana Likud bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podle prvních odhadů po uzavření volebních místností získala v dnešních parlamentních volbách spolu se svými spojenci z náboženských a krajně pravicových stran dostatek hlasů k zajištění parlamentní většiny potřebné k sestavení budoucí vlády.
Ulice Tel Avivu

Koronavirus komplikuje izraelské volby, mění se organizace

Izraelská volební komise musela kvůli pokračujícímu šíření koronaviru v zemi upravit organizaci úterních parlamentních voleb. Změny ale mohou mást voliče a vést k vytváření davů, píší tamní média. Počítáno je nyní také s pomalejším sčítáním hlasů, protože až 600.000 jich bude odevzdáno ve dvojité obálce mimo volební místnosti. V minulých dvou letech už kvůli nestabilitě vládních koalic volili lidé v Izraeli třikrát, naposledy loni v březnu.

Více souvisejících

volby v Izraeli Benjamin Netanjahu Izrael Korupce Ponorky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy