Řím - Potvrzeno, sůl zabíjí. Průměrná spotřeba soli na naší planetě je téměř dvojnásobkem toho, co doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Smrtící účinky nadměrné spotřeby soli analyzovali autoři studie zveřejněné v časopise The New England Journal of Medicine na základě výzkumu spotřeby soli ve 187 zemích světa.
Ve světě ročně zemře kvůli nadměrné konzumaci soli 1,65 milionu lidí. Na vině je sodík, klíčový prvek soli, jehož zkonzumujeme téměř dvakrát tolik, než je maximální dávka doporučená WHO. Jeho spotřeba činí v průměru 3,95 gramu na den, zatímco bychom ho měli zkonzumovat nejvýše dva gramy, to jest dávka odpovídající asi pěti gramům kuchyňské soli.
Studie ukázala, že nadměrná spotřeba soli způsobí ve Spojených státech ročně 58.000 úmrtí na kardiovaskulární choroby. Autoři však bijí na poplach zejména pokud jde o rozvojové země.
"Je známo, že vysoká spotřeba sodíku zvyšuje krevní tlak, který je hlavním rizikovým faktorem pro kardiovaskulární choroby," připomíná Dariush Mozaffarian, děkan Friedmanovy školy výživy, vědu a politiky při Tuftsově univerzitě v Bostonu.
Podle autorů studie je třeba celosvětově zavést programy na snížení denní spotřeby sodíku, aby se tak zabránilo předčasným úmrtím.
Sůl většinou jíme, aniž bychom si to vůbec uvědomovali: 80 procent soli přichází na naše stoly přímo ze supermarketů a obsahují ji zpracované potraviny. Mezi velké spotřebitele soli patří Italové. Podle nedávné studie vyšlo najevo, že Itálie je jednou z těch zemí ve světě, kde se soli spotřebuje nejvíce.
V Evropě je jen málo zemí, s výjimkou Maďarska, kde se chovají ke svému tělu hůře. Ital denně sní 10,8 gramu soli, ačkoli k životu stačí jeden gram denně a WHO doporučuje udržovat denní spotřebu pod dvěma gramy.
Varuje i české ministerstvo
Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je Česká republika s průměrnou spotřebou soli 14-15 g na osobu na den, bohužel, v popředí. V Evropě se totiž toto číslo pohybuje mezi 8-12 g soli na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku je to dokonce pouze 6 g. Vyšší spotřebu má naopak Maďarsko, kde tato hodnota činí 16 až 18 gramů na osobu a den. Doporučená denní dávka soli činí pro dospělého pouhých 5 g, u dětí se doporučují dávky mnohem nižší. Ve vyspělých zemích má zhruba třetina populace zvýšený krevní tlak a právě ten bývá často branou k mnohem závažnějším zdravotním problémům, jakými jsou choroby srdce a cév. Vztah mezi zvýšeným příjmem soli a hypertenzí nelze pominout, uvedl Ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě.
Více než 70 % populace v ČR totiž reaguje na nadbytečný příjem soli zvýšením krevního tlaku, přičemž téměř 50 % dospělé populace v České republice trpí hypertenzí. „Odhaduje se, že snížením denního příjmu soli na zhruba polovinu by v Česku došlo k omezení výskytu cévních mozkových příhod o čtvrtinu a výskytu kardiovaskulárních onemocnění o 17 %. Proto je v této oblasti velice důležitá prevence a osvěta," říká ministr zdravotnictví Martin Holcát.
Počátky hypertenze je třeba hledat již v dětském věku, a to je důvod, proč se problematikou zabývají i pediatři. Bohužel již u dětí denní příjem soli významně překračuje doporučené normy. „Až 80 % kojenců dostává ve 2. polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí a u starších dětí se to týká prakticky všech," říká prof. Jan Janda z České pediatrické společnosti. Zvýšený příjem soli navíc vyvolává pocit žízně a při dnešní oblibě celé škály slazených nápojů vede jejich konzumace ke zvýšené kalorické dodávce a tím k nadváze až obezitě. Obezita rovněž představuje nezávislý a vysoce rizikový faktor pro hypertenzi.
„Stravovací návyky vytvořené v dětství a dospívání přetrvávají do dospělosti a patří mezi faktory vzniku hlavních chronických neinfekčních onemocnění," potvrzuje Jarmila Rážová, zástupkyně hlavního hygienika ČR a doplňuje: „Vzhledem k tomu, že děti tráví značnou část dne ve škole a konzumují zde nejméně 2 jídla, je nutné sortiment školního stravování sledovat a opakovaně ho vyhodnocovat. Školní kantýny a jídelní automaty nejčastěji nabízí nevhodné potraviny mj. s nadměrným množstvím soli, a to na úkor čerstvého ovoce a zeleniny."
Související
Čína se naplno pustila do boje se stárnutím. Laboratoře pro dlouhověkost slibují, že se dožijeme 150 let
Rh faktor v těhotenství: Co se může stát, když si krev „nesedne“?
Aktuálně se děje
Aktualizováno před 19 minutami
Nebezpečné počasí hrozí už dnes večer. Výstraha se týká celé ČR
před 42 minutami
Trump měl na telefonu Putina. Hovor byl dobrý a produktivní, tvrdí šéf Bílého domu
před 1 hodinou
Vážná nehoda na Benešovsku. Na místě hořelo
před 2 hodinami
Smrt Bardotové zasáhla i české politiky. Ozvali se Babiš či Klempíř
před 3 hodinami
Příměří u jaderné elektrárny v Záporoží. Začaly kritické opravy vedení
před 4 hodinami
Muž s nožem v Budějovicích vyhrožoval kolemjdoucím. Policista ho zpacifikoval
před 4 hodinami
Francie oplakává Bardotovou. O dojmy se podělil i prezident Macron
před 5 hodinami
Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany
před 7 hodinami
Hazard, jaký se nevidí. Žena v Krkonoších bruslila na tenkém ledu i s kočárkem
před 8 hodinami
Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová
před 8 hodinami
Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec
před 9 hodinami
Zimní počasí na přelomu roku. Napadnout mohou desítky centimetrů sněhu
před 10 hodinami
Trump přivítá Zelenského. Zbývá deset procent a plán bude hotový, tvrdí Kyjev
před 11 hodinami
Anonym vyhrožoval střelbou v teplickém obchodním domě. Policie po něm pátrá
před 12 hodinami
Předpověď počasí: Poslední týden roku bude ve znamení pravé zimy
včera
"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině
včera
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
včera
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
včera
Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie
včera
Revoluce ve válčení. USA podle expertů vytváří zbraně, které budou využívat umělou inteligenci
Americké ministerstvo války učinilo zásadní krok k transformaci moderního válčení spuštěním nové platformy GenAI.mil. Podle vojenské expertky Emelie Probasco představuje tento nástroj „kritický první krok“, který má americkým vojákům a civilním zaměstnancům Pentagonu umožnit bezpečné experimentování s umělou inteligencí přímo v jejich každodenní pracovní agendě.
Zdroj: Libor Novák