USA se vykašlaly na "historický pochod" v Paříži, Kerry hasí průšvih

Paříž - Francie a USA by měly společně hledat potřebné kroky proti terorismu, uvedl dnes francouzský prezident François Hollande při setkání s šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym v Paříži. Ten zároveň čelí kritice za to, že se žádný z vysokých představitelů USA nezúčastnil monstrózního nedělního pochodu.

"Vy sami jste byli obětí výjimečného teroristického atentátu 11. září 2001. Musíme společně najít potřebné odpovědi," prohlásil Hollande. Kerry ujistil, že Spojené státy sdílejí bolest Francouzů po útocích trojice islamistů v Paříži.

Francouzské komentáře označují Kerryho návštěvu za poněkud pozdní vyjádření solidarity vysokých amerických představitelů, z nichž nikdo se nezúčastnil nedělní velké demonstrace v Paříži na uctění památky obětí. Že s Hollandem, kancléřkou Angelou Merkelovou a další čtyřicítkou politických osobností z celého světa nekráčel francouzskou metropolí i vysoký představitel Washingtonu, kritizoval mimo jiné americký tisk.

Kerry dnes řekl, že ho jeho neúčast velmi mrzí, a vysvětlil, že v době "historického pochodu" za účasti více jak milionu lidí byl na služební cestě v Bulharsku a v Indii. Ujistil, že soustrast Američanů je "velmi upřímná".

Šéf americké diplomacie také v doprovodu svého francouzského kolegy Laurenta Fabiuse položil kytici před redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo.

Zdroj: YouTube

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.

Více souvisejících

Teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo (7. ledna 2015) a košér obchod (8. ledna 2015) John Kerry François Hollande

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy