Zhoršení migrační krize? Německá vláda pro EZ promluvila o následcích tureckého puče

Berlín – Jednou z hlavních otázek, které si Evropa po tureckém pokusu o vojenský převrat klade, je, zda bude situací nějak ovlivněna dohoda Evropské unie s Tureckem o uprchlících a další vztahy EU-Turecko. Situaci pro server EuroZprávy.cz objasnila Anja Trebesová, mluvčí německé vlády.

„Dohoda EU-Turecko s pučem nesouvisí"

V Turecku v noci z pátku na sobotu proběhl neúspěšný pokus o vojenský převrat. Ačkoliv byl potlačen, situace v zemi stabilní není – probíhá hromadné zatýkání a propouštění mezi vojáky i soudci; mnozí zástupci Západu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana obviňují, že situaci využívá k provedení čistky opozice.

Psali jsme: Bylo to celé jinak? Politici otevřeně promluvili o tureckém puči a prozradili další detaily Turecko je neřízená střela. Hrozí nebezpečí, varuje politolog O co šlo pučistům a co bude s Erdoganem? Odborník pro EZ o událostech, které pohnuly světem  

Komentář k situaci pro server EuroZprávy.cz poskytla i německá vláda ústy své mluvčí Anjy Trebesové.

Ohledně uprchlické krize Trebesová poukázala na oficiální stanovisko vlády. Ta zdůraznila, že smlouva Evropské unie s Tureckem o uprchlících s událostmi, které se tento víkend odehrály, nijak nesouvisí.

„Dohoda funguje"

„Jedná se o smlouvu založenou na společných zájmech, je proto výhodná pro Evropu i Turecko. Je to smlouva, která je založená na základních humanitárních principech a která již i ve svém nedokončeném stavu funguje: ilegální migrace přes Egejské moře, a tedy i hromadné umírání v tomto moři, v podstatě přestala," uvedla vláda s tím, že je proto na oba problémy třeba nahlížet odděleně.

Trebesová v reakci na dotaz serveru EuroZprávy.cz, jaký je postoj vlády k situaci, která po potlačení povstání v Turecku nastala, ale upozorňuje, že hlavní prioritou je podle kancléřky Angely Merkelové to, aby v Turecku byla zachována demokracie a vláda právního státu.

Mluvčí připomněla stanovisko Merkelové, která ve svém vyjádření v neděli pokus o vojenský převrat jednoznačně odsoudila, zároveň se ale vyjádřila i proti následnému zatýkání a čistkám, které v Turecku probíhají.

„Je třeba zachovat právní stát"

„Kancléřka to podala takto: ‚Obzvláště ve chvíli, kdy je řešen osud těch, kteří jsou za tyto tragické události zodpovědní, by měla přetrvat vláda práva. V ulicích jsme během prvních hodin po selhání převratu viděli otřesné scény svévole a pomsty na vojácích v ulicích. To nemůžeme tolerovat'," vysvětlila Trebesová.

Vládě se dle jejích slov nelíbí ani hromadné zatýkání a propouštění. „Všichni chápou, že Turecko a turecké soudy musí proti těm, kteří byli za puč odpovědní, podniknout kroky. Ale jde tu o právní stát – a to znamená, že by rovnováha měla být vždy zachována."

Německá vláda bude v jednání s Tureckem pokračovat i nadále, ale bude na tomto stanovisku stejně jako Evropská unie trvat.

Související

Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016).

Turecko obvinilo USA z organizace puče v roce 2016

Turecký ministr vnitra obvinil Spojené státy, že v roce 2016 zorganizovaly nakonec neúspěšný pokus o státní převrat, který podle Ankary provedli příznivci hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena. S odvoláním na turecký list Hürriyet o tom dnes napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí obvinění odmítlo jako "nepodložené a nezodpovědné".
Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016), vážná situace před Bosporským mostem.

Turecko stále řeší pokus o puč, padlo 70 doživotních trestů

Soud v Istanbulu dnes vynesl doživotní tresty vězení nad 70 bývalými studenty vojenské akademie, které uznal vinnými z účasti na pokusu části armády o převrat z roku 2016. Napsal to deník Daily Sabah. Kadeti vinu odmítají. Netušili prý, že jsou součástí vojenského puče. Domnívali se tehdy, že je vezou do Istanbulu na vojenské cvičení.

Více souvisejících

vojenský převrat v Turecku (15. července 2016) Turecko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy