Trumpova slova o Švédsku mají nečekanou dohru. Ozvali se policisté, o kterých zpráva byla

Stockholm – Americký prezident Donald Trump vyvolal velký poprask, když v projevu ke svým příznivcům hovořil o nutnosti zpřísnit přistěhovaleckou politiku, aby se v USA nestaly teroristické útoky. Mluvil také o tom, co se „naposledy stalo ve Švédsku“ - ačkoliv se tam nic nestalo. Později uvedl, že reagoval na zprávu televize Fox News. Ta ale pouze představila nový dokument o migrantech a kriminalitě ve Švédsku. Ani tím ale všechny zmatky neskončily.

„Podívejte se, co se děje v Německu, co se včera v noci stalo ve Švédsku," řekl Trump v sobotním projevu. „Švédsko. Kdo by to byl řekl? Švédsko," dodal s tím, že Evropané kvůli otevřenému přijímání cizinců nyní čelí potížím, o kterých si nikdy nemysleli, že je budou mít.

Později se vše pokoušel vysvětlit. „Můj výrok k tomu, co se děje ve Švédsku, se týkal zprávy o migrantech a Švédsku, kterou přinesla televize Fox News," napsal v neděli na svém twitterovém účtu Trump.

Televize Fox News v pátek přinesla kratičký rozhovor s Ami Horowitzem, který představil svůj dokument o migraci ve Švédsku. Podle jeho tvrzení vzrostlo násilí ve Švédsku páchané migranty v poslední době, což dal Horowitz do souvislost s otevřenou politikou této skandinávské země vůči migrantům v posledních letech.

Psali jsme: Podívejte se, co se včera stalo ve Švédsku, řekl Trump. Teď je Skandinávcům k smíchu  

V úryvku filmu o trestné činnosti a imigraci ve Švédsku vystupovali i dva tamní policisté. Ti se ale teď ale bouří, že Horowitz jejich slova o situaci v zemi naprosto překroutil. Sporný úsek z filmu, který se promítal na Fox News v pátek, tvrdil, že imigrace vedla k nárůstu kriminality ve Švédsku. Stockholmští policisté vystupující v klipu, kteří mluví o zločinu a dostupnosti zbraní, teď tvrdí, že jejich citace ve filmu byly naprosto překroucené.

„Nechápu, proč jsme součástí toho segmentu. Rozhovor byl o něčem úplně jiném, než Fox News a Horowitz mluvili," uvedl jeden z policistů, Anders Göranzon. Jeho slova cituje server The Local. „Mělo to být o trestné činnosti v rizikových oblastech. Oblastech s vysokou mírou kriminality. Nebylo to zaměřené na migraci či imigraci,“ zlobí se.

On i jeho kolega Jacob Ekström kritizují zprávu o Švédsku, která podle nich byla prošpikovaná nepřesnostmi a nepravdivými tvrzeními. „Za tímto nechceme stát. Šokovalo nás to, editoval naše odpovědi. Byli jsme v rozhovoru tázáni na zcela jiné otázky. Je to špatný žurnalismus," řekl Göranzon.

„Je to jako peklo. Skutečné otázky by měly být uvedeny spolu s našimi odpověďmi. Nemáme vlastní práva na film, ale konečný výsledek je, že po tomto všem už nechceme mluvit s novináři. Nemůžeme jim důvěřovat,“ dodal policista s tím, že filmař, který film vytvořil, „je šílenec“.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Švédsko Policie Švédsko

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy