Pevnost Boyard není jen televizní show. K čemu původně sloužila a proč stojí v moři?

Paříž - Málokterá historická stavba se dočkala takového ohlasu, jako francouzská pevnost Boyard. Může za to především série stejnojmenných soutěží, kterou vysílaly televizní stanice po celém světě, ve skutečnosti ale masivní stavba ležící na širém moři ukrývá víc, než jen pavouky, hady a otce Fura.

Masivní vojenská pevnost Boyard dlouhá 61, široká 31 a vysoká 20 metrů, leží mezi ostrovy Aix a Oléron v úžině Pertuis d'Antioche u západního pobřeží Francie nedaleko francouzských břehů. Ačkoliv vypadá na první pohled poměrně zachovale, její historie se datuje až do roku 1966. 

V té době král Ludvík XIV. přemýšlel o stavbě obranné pevnosti na moři, která by bránila francouzské břehy před cizím loďstvem. V té době šlo o přelomový nápad, protože postavit takto masivní pevnost na širé vodě se dosud nikdo nepokusil. Ostatně se král tehdy ani nesetkal s vřelou odezvou.

Sébastien Le Prestre de Vauban byl jedním z nejuznávanějších pevnostních stavitelů a představitelů francouzské inženýrské školy. Právě on dostal za úkol pevnost zbudovat, i přes desítky let zkušeností v této oblasti ale nedokázal přijít na to, jak rychle a efektivně takové monstrum postavit. Ludvíkovi proto myšlenku na Boyard rozmluvil.

Ačkoliv byly plány na vodní pevnost uloženy k ledu, o 135 let později se k nim Francie vrátila. Za vlády Napoleona bylo potřeba ubránit francouzské břehy a v roce 1801 proto začala výstavba vojenského ležení za účelem ochrany pobřeží před nájezdy britských námořních sil.

Pro pevnost bylo vybráno strategické místo mezi ostrovy Aix a Oléron. Zdejší záliv byl příliš velký na to, aby se z něj dalo zabránit průnikům cizích lodí. V té době měly navíc kanóny pouze omezený dostřel a nebyl lepší způsob, jak zajistit bezpečí pobřeží.

Stavění základů pevnosti Boyard nebylo vůbec jednoduché. Bylo zapotřebí stovek dělníků, pro které byla dokonce postavena vesnice Boyardville. První etapa výstavby měla za cíl vytvořit plošinu o rozměrech asi 100 x 50 metrů, která měla sahat od dna až na hladinu a měla fungovat jako základ pro pozdější pevnost. K tomuto účelu byly na břeh svezeny kameny, které následně dělníci dopravovali do moře.

Ohromné problémy, které s sebou nesla stavba pískovcových základů, ale vyústily v přerušení projektu v roce 1809. V roce 1837 ale došlo za vlády Ludvíka Filipa k opětovnému zesílení napětí mezi Francií a Velkou Británií a král nařídil stavbu dokončit.

Pevnost byla hotova v roce 1857. Stavba trvala dlouhých 27 let, nepočítaje osmnáctileté přerušení výstavby, ale po dokončení její účel pozbyl smyslu kvůli zastaralému vybavení. V té době totiž doznal dostřel děl velkého zlepšení a pevnost nebyla nadále potřebná.

Na konci 19. století proto byla přebudována na vězení a vykonávalo v ní službu až 250 vojáků včetně pomocných sil jako ošetřovatel nebo kuchař. Pevnost měla vystavěný systém kanalizace, skladů a cisteren na pitnou vodu, byla proto plně soběstačná, až na produkci potravin. Ty byly dováženy ze břehu. Po několika letech se ale francouzská armáda rozhodla Boyard opustit a pevnost uzavřela.

Od té doby byla několikrát na prodej. Objevovala se v aukcích a například v roce 1962 ji vydražil muž z Belgie za pouhých 28 000 franků, nic to ale nezměnilo na faktu, že pevnost nadále ležela ladem a chátrala.

Tak tomu bylo až do roku 1990, kdy odstartoval první ročník soutěže Pevnost Boyard, která si získala srdce milionů diváků po celém světě. Nesmírně populární byla i u nás a navrátila do pevnosti život. Do pevnosti, v níž od jejího vzniku nikdy nebylo tolik lidí, jako je tomu díky televizním soutěžím dnes.

Související

Pevnost Boyard

Oblíbená soutěž Pevnost Boyard se promění, přijde o jeden ze svých symbolů

Oblíbená francouzská televizní soutěž Pevnost Boyard přijde v budoucnu o jeden ze svých symbolů. Zmizí z ní tygři, kteří hlídají poklad, informoval list Le Parisien. Natáčet bez těchto šelem chce ale produkční společnost až poté, co ty současné odejdou do "zvířecího důchodu". To by přitom mohlo trvat i 17 let.
Pevnost Boyard

Soutěž Pevnost Boyard se zcela promění. Unikly první informace o nové verzi

Francouzský kanál France 2 chystá pokračování oblíbené televizní soutěže Klíče od pevnosti Boyard (Pevnost Boyard) známé i českým divákům. Podrobnosti zůstávají tajné, jisté je pouze to, že se dobrodružná hra zaměří na dřívější život jedné z klíčových postav, otce Fury. Klání se už nebude odehrávat v pevnosti, ale v kulisách opuštěného zábavního parku. Otec Fura bude jeho ředitelem, napsal list Le Parisien.

Více souvisejících

Pevnost Boyard

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 15 minutami

před 56 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy