Muž podezřelý z přípravy útoku na redakci Charlie Hebdo byl zadržen v Džibutsku

Osoba podezřelá z naplánování teroristického útoku na Charlie Hebdo z roku 2015 byla zatčena v africkém Džibutsku. Podezřelý Peter Cherif bude převezen do Francie, kde bude vyslýchán.

Podle deníku The Guardian byl v Džibutsku zadržen Peter Cherif, který je také známý jako Abú Hamza. Francouzské úřady ho považují za možného strůjce teroristického útoku v redakci týdeníku Charlie Hebdo v roce 2015. Agentura Reuters pak cituje nejmenovaný zdroj, podle kterého byl zadržen již v neděli.

Francouzská ministryně obrany Florence Parly řekla pro rádio RTL: „Ukazuje to, že boj proti terorismu je dlouhodobou záležitostí, a že se výsledky objeví, pokud se mu budeme důsledně věnovat.“ Cherif je podle ní s útokem jednoznačně spojen. "Je to velmi dobrá zpráva, protože tento terorista hrál důležitou roli při plánování střelby v Charlie Hebdo."

K útoku na redakci satirického časopisu došlo 7. ledna 2015. Celkově zemřelo 12 lidí, dalších 10 bylo zraněno. Oba teroristé byli později zabiti v přestřelce s ozbrojenými složkami.

Den po masakru v redakci časopisu zaútočil známý obou bratrů, Amedy Coulibaly, na neozbrojenou policistku. Potom vnikl do košer hypermarketu, kde zastřelil čtyři další oběti a následně držel rukojmí. Policie ho nakonec zneškodnila, při pokusu o osvobození však zemřeli další čtyři rukojmí.

Peter Cherif byl jedním z nejhledanějších francouzských teroristů a byl na útěku od roku 2011. Podobně jako mnoho dalších útočníků má i on za sebou historii kriminálníka, včetně případu ozbrojené loupeže.

Už v roce 2004 byl zadržen Američany v irácké Falůdži, kde byl zraněn v boji na straně Al-Kájdy. V roce 2007 však uprchl a odcestoval do Sýrie. Sám se později vydal francouzským úřadům, nicméně v roce 2011 opět uprchl.

Podle informací francouzských tajných služeb se následně skrýval v Jemenu, kam také pozval bratry Kouachiovi, kteří později v redakci útočili. V Jemenu měli projít bojovým výcvikem. Před útokem s nimi měl být Cherif v kontaktu, zatím však není jasné jakou roli vlastně v celé operaci sehrál.

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.
Advokátka Aliho Rizu Polata

Spolupachatel útoku na Charlie Hebdo dostal 30 let vězení

V procesu se spolupachateli útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo v roce 2015 dnes soud poslal hlavního obžalovaného Aliho Rizu Polata na 30 let do vězení. Stejný trest vyměřil také družce jednoho ze zabitých atentátníků Hayat Boumeddieneové.

Více souvisejících

Charlie Hebdo Terorismus Francie Paříž afrika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 55 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy