Malta odmítá propustit zatčeného Čecha, potíže s ním byly už před rokem

Maltský soud odmítl na kauci propustit Čecha, kterého policie tento týden zatkla na ostrově Gozo na základě evropského zatykače. Informovala o tom maltská média. Ta Čecha identifikovala jako 40letého Marka Drgu, o jehož vydání maltské soudy rozhodovaly i před rokem. Tehdy jej maltská justice vydala do České republiky, kde byl poté podle svého právního zástupce u soudu první instance odsouzen za daňové podvody.

Soud o případném propuštění českého občana rozhodoval v pátek a soudkyně se podle listu Times of Malta nakonec rozhodla ponechat jej ve vazbě. Podle ní neexistují dostatečné záruky, že se nebude vyhýbat dalšímu soudnímu jednání. To je naplánované na 13. února.

Drga stanul před maltským soudem už loni v lednu poté, co byl zatčen na základě jiného mezinárodního zatykače. Tehdy šlo o stíhání v případě takzvaných karuselových podvodů, při nichž se předstírá obchodní činnost mezi zeměmi EU, aby mohl být stát okraden tím, že vrátí obchodníkům údajný přeplatek DPH. Tentokrát byl zatykač vydán rovněž v souvislosti s obviněním z daňových podvodů a napomáhání trestnému činu.

Drgův obhájce Roberto Montalto maltským médiím řekl, že jeho klient byl v ČR odsouzen a proti verdiktu se odvolal. České úřady mu prý dovolily před zahájením odvolacího procesu vycestovat. Na Maltu se vrátil loni v říjnu.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU řekla, kdo zaostává v protiruských sankcích. Jde o dvě členské země

Řecko a Malta zaostávají za dalšími členskými zeměmi Evropské unie v uplatňování protiruských sankcí. S odkazem na zdroj a dokument z Evropské komise o tom dnes informovala agentura Reuters. Obě země nahlásily Bruselu, že zmrazily majetek ruských subjektů v hodnotě několika stovek tisíc eur, což je nejméně v celé sedmadvacítce. Atény i Valletta kritiku odmítají.
Malta

Malta jako první v Evropě odhlasovala legalizaci marihuany pro osobní účely

Maltský parlament dnes odhlasoval legalizaci pěstování a užívání marihuany pro vlastní potřebu a rekreační účely. Pokud zákon podepíše prezident George Vella, bude povoleno na Maltě pěstovat až čtyři rostliny marihuany a držet až sedm gramů sušiny bez postihu, uvedla agentura Reuters. V tom případě by byla Malta první evropskou zemí, která by toto povolila. Zakázáno ale zůstává kouřit marihuanu na veřejnosti či před dětmi.

Více souvisejících

malta Marek Drga vazba češi Věznice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy