Maltský soud propustilzatčeného Čecha na kauci

Maltský soud dnes na kauci propustil Čecha, kterého policie minulý týden zatkla na ostrově Gozo na základě evropského zatykače. Informovala o tom maltská média. Ta Čecha identifikovala jako 40letého Marka Drgu, o jehož vydání maltské soudy rozhodovaly i před rokem. Tehdy jej maltská justice vydala do České republiky, kde byl poté podle svého právního zástupce u soudu první instance odsouzen za daňové podvody.

Drga, podle databáze české policie 45letý, se proti rozsudku odvolal. České úřady mu dovolily před zahájením odvolacího procesu vycestovat, uvedl jeho obhájce Roberto Montalto. Na Maltu se Drga vrátil loni v říjnu. Následně na něj byl vydán druhý evropský zatykač rovněž v souvislosti s obviněním z daňových podvodů a napomáhání trestnému činu.

Žádost o propuštění na kauci Montalto zdůvodnil tím, že české úřady "zneužívají systém" a chtějí, aby Drga svědčil proti třetím stranám. Čech minulý pátek u soudu uvedl, že se nechce evropskému zatykači dobrovolně podvolit. Tvrdí, že jej v České republice zastrašuje policie v souvislosti s jeho bývalým obchodním partnerem.

V České republice byl odsouzen v případě takzvaných karuselových podvodů, při nichž se předstírá obchodní činnost mezi zeměmi EU, aby mohl být stát okraden tím, že vrátí obchodníkům údajný přeplatek DPH. Drga popírá, že se podvodů dopustil. Tvrdí, že byl na ostrově Gozo unesen a donucen podepsat usvědčující dokumenty.

Soud jej dnes propustil na kauci 3000 eur (přibližně 77.500 korun) a osobní záruku 17.000 eur (bezmála 439.000 korun).

Soudní řízení o vydání Drgy do České republiky bude pokračovat příští měsíc, napsal list Malta Today.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU řekla, kdo zaostává v protiruských sankcích. Jde o dvě členské země

Řecko a Malta zaostávají za dalšími členskými zeměmi Evropské unie v uplatňování protiruských sankcí. S odkazem na zdroj a dokument z Evropské komise o tom dnes informovala agentura Reuters. Obě země nahlásily Bruselu, že zmrazily majetek ruských subjektů v hodnotě několika stovek tisíc eur, což je nejméně v celé sedmadvacítce. Atény i Valletta kritiku odmítají.
Malta

Malta jako první v Evropě odhlasovala legalizaci marihuany pro osobní účely

Maltský parlament dnes odhlasoval legalizaci pěstování a užívání marihuany pro vlastní potřebu a rekreační účely. Pokud zákon podepíše prezident George Vella, bude povoleno na Maltě pěstovat až čtyři rostliny marihuany a držet až sedm gramů sušiny bez postihu, uvedla agentura Reuters. V tom případě by byla Malta první evropskou zemí, která by toto povolila. Zakázáno ale zůstává kouřit marihuanu na veřejnosti či před dětmi.

Více souvisejících

malta Marek Drga češi soudy

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy