Trump přiletěl do Británie. Urážel londýnského starostu, penis na trávníku

Americký prezident Donald Trump dnes přiletěl do Evropy, kde má na programu třídenní státní návštěvu Británie, válečné vzpomínkové slavnosti na obou stranách Lamanšského průlivu a první prezidentskou návštěvu Irska. Čtyřdenní cestu dnes zahajuje v Londýně královskou uvítací ceremonií, jednání s premiérkou Theresou Mayovou má v plánu v úterý.

V britské metropoli amerického hosta čekají okázalé protokolární akce, komplikované jednání s odstupující Mayovou i velké veřejné protesty, které doprovázely také jeho minulou návštěvu loni v létě. Dnešní program, jehož součástí je položení věnců k hrobu neznámého vojína ve Westminsterském opatství a čaj s princem Charlesem, vyvrcholí večer slavnostním banketem a recepcí v Buckinghamském paláci.

Kontroverzní předehrou Trumpovy návštěvy byla podle britských médií jeho nedělní prohlášení, v nichž prezident pochválil lídra Strany pro brexit Nigela Farage a britského exministra zahraničí Borise Johnsona, který by měl podle šéfa Bílého domu Mayovou vystřídat. Předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn, který se prý na protest proti Trumpově "misogynní a rasistické rétorice" dnešních uvítacích akcí nezúčastní, Trumpova vyjádření označil za "naprosto nepřijatelný zásah do demokracie naší země".

Kritické poznámky amerického prezidenta zamířily i na londýnského starostu Sadika Khana, který před Trumpovou cestou do Londýna šéfa Bílého domu označil za globální hrozbu. Prezident dnes na twitteru napsal, že Khan je "unylý ztroskotanec" a neřád, který v čele londýnské radnice odvedl "příšernou práci".

....Kahn reminds me very much of our very dumb and incompetent Mayor of NYC, de Blasio, who has also done a terrible job - only half his height. In any event, I look forward to being a great friend to the United Kingdom, and am looking very much forward to my visit. Landing now!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 3. června 2019

Trump nevynechal ani manželku britského prince Harryho Meghan, která je podle něj "sprostá", když ho opakovaně kritizuje. Později na twitteru napsal, že nic takového nikdy neřekl.

Odpůrci amerického prezidenta hodlají během jeho návštěvy uspořádat v Londýně "karneval odporu", napsala agentura Reuters. Nad městem se má vznášet obří nafukovací podoba Trumpa jako zlobivého dítěte v plenkách, údajně ještě větší, než při jeho minulé návštěvě Spojeného království.

Nedaleko stanstedského letiště, kde dnes Trumpův Air Force One přistál, jistý student umění podle listu The Daily Mirror vytvořil v trávě obří obraz penisu s Trumpovým jménem. Před Buckinghamským palácem se chystá demonstrace, ověšeno protestními plakáty má být okolí amerického velvyslanectví v Londýně. V úterý se desetitisíce odpůrců amerického prezidenta hodlají sejít na Trafalgarském náměstí.

Trump přicestoval do Londýna s manželkou Melanií a rodinou, v luxusním hotelu Corinthia podle serveru Politico obsadili celé patro. Rozsah prezidentova soukromého doprovodu podle amerického serveru sice odpovídá Trumpově svéráznému osobnímu stylu, ale "přesahuje veškeré diplomatické zvyklosti".

Symbolicky významnou částí Trumpovy cesty má být oslava 75. výročí vylodění spojenců v Normandii. Vzpomínkové slavnosti začnou ve středu v britském Portsmouthu a ve čtvrtek budou pokračovat na francouzském pobřeží, kde si v roce 1944 spojenci vyloděním vytvořili předmostí pro vítězný postup do nacisty ovládané Evropy. Ve městě Caen se Trump na pracovním obědě sejde s prezidentem Emmanuelem Macronem.

Ještě před cestou do Francie se Trump ve středu na letišti v irském Shannonu setká s irským premiérem Leem Varadkarem a přenocuje ve svém golfovém klubu v Doonbegu na západním pobřeží Irska.

Související

Donald Trump

Jak chce Trump dosáhnout okamžitého ukončení války? Kus Ukrajiny dá Rusku

Bývalý americký prezident Donald Trump dlouhodobě prohlašuje, že by byl schopen válku na Ukrajině ukončit prakticky ihned. V soukromí ale dodává, že by mohl ruskou invazi ukončit nátlakem na Kyjev, aby se vzdal části svého území ve prospěch Moskvy. S odvoláním na zdroje obeznámené s plánem o tom v neděli informoval americký deník The Washington Post (WP).

Více souvisejících

Donald Trump Londýn Velká Británie Prezident USA Královna Alžběta II. Sadiq Khan

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 32 minutami

před 38 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 6 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Na Ukrajině podle analýzy zemřelo 50 tisíc ruských vojáků. Zraněných jsou statisíce

Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu zpravodajská televize BBC s odvoláním na své redaktory, nezávislý zpravodajský web Mediazona a dobrovolníky. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy