Trump má za sebou pracovní část návštěvy Británie. Jednal s Mayovou, vysmál se protestům

Po pondělním programu se členy královské rodiny dnes americký prezident Donald Trump absolvoval pracovní část státní návštěvy Británie. Po sérii jednání před novináři ohlásil, že Spojené státy jsou připraveny s Británií po jejím odchodu z Evropské unie uzavřít "úžasnou" obchodní dohodu, hovořilo se také o brexitu jako takovém či o čínské technologické společnosti Huawei. Proti Trumpovi v ulicích Londýna demonstrovaly tisíce lidí, americký prezident označil zprávy o protestech za "fake news".

Americká delegace se se členy britské vlády setkala už při pracovní snídani, následovalo jednání za přítomnosti zástupců podnikatelské sféry a nakonec pracovní oběd v sídle premiérky v Downing Street. Jako hlavní témata pracovních schůzek v posledních dnech média uváděla potenciálně problematickou obchodní dohodu po brexitu, klimatické změny či americké výhrady k zapojení Huawei do budování mobilní sítě páté generace (5G).

Trump na společné tiskové konferenci s Mayovou nechtěl komentovat spekulace o tom, že USA by omezilo sdílení tajných informací s Británií, pokud by Londýn čínskému výrobci účast na projektu nezakázal. "Ohledně Huawei a všeho dalšího se zcela jistě dohodneme," řekla hlava státu.

V podobném duchu hovořil Trump také o budoucím obchodním partnerství a avizoval, že obě země mohou objem vzájemného obchodu zdvojnásobit až ztrojnásobit. Pozornost upoutala zejména jeho odpověď ohledně britské státní zdravotní služby NHS, kterou prý nelze z rozhovorů vyloučit.

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn uvedl, že "bude bojovat do posledního dechu", aby NHS udržel z dosahu amerických společností. Kriticky reagoval na Trumpova slova také ministr zdravotnictví Matt Hancock nebo další uchazeč o premiérskou funkci a bývalý ministr pro brexit Dominic Raab.

Končící premiérka Mayová ve svém projevu vyzdvihovala dlouholetou "alianci" USA a Británie, zároveň připustila, že s Trumpem se neshodli na některých tématech, jako jsou pařížská klimatická dohoda a přístup k Íránu.

Otázky novinářů pochopitelně směřovaly i k brexitu a začínajícímu souboji o nového lídra vládních konzervativců. Trump po předchozí kritice Mayové tentokrát premiérku za práci kolem brexitových vyjednávání chválil a řekl dokonce, že je "asi lepším vyjednavačem, než jsem já". Z kandidátů na lídra Konzervativní strany podpořil ministra zahraničí Jeremyho Hunta a jeho předchůdce Borise Johnsona.

Média před odletem Trumpa do Londýna spekulovala o možné schůzce Trumpa s Johnsonem, ta se však zřejmě neuskuteční. Americký prezident dnes s kontroverzním stoupencem brexitu hovořil po telefonu a nabídl mu osobní setkání, Johnson jej ale s ohledem na vlastní dohodnutý program odmítl. Do sídla amerického velvyslance v Londýně ale za Trumpem vpodvečer zamířil lídr Strany pro brexit Nigel Farage, kterého šéf Bílého domu označuje za svého přítele.

Na dnešek byly nahlášeny největší demonstrace v rámci státní návštěvy Trumpa v Británii, jejich rozsah je ale podle médií menší oproti loňské pracovní návštěvě amerického prezidenta. Na Trafalgarském náměstí v Londýně se sešly tisíce lidí, v akci byla opět nafukovací karikatura šéfa Bílého domu a nově také téměř pětimetrová postava Donalda Trumpa sedícího se spuštěnými kalhotami na zlatém záchodě.

K demonstrantům promluvil mimo jiné labouristický lídr Corbyn, který odsoudil "rozvratnickou" politiku Bílého domu v otázce migrace, lidských práv, obchodu a ochrany klimatu. Proti této politice vlády USA hodlá opoziční vůdce vytrvale bojovat.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Theresa Mayová Velká Británie Prezident USA

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy