VIDEO zachytilo vlakový masakr ve Španělsku: Počet mrtvých stoupá. Nové informace

Madrid - Španělská policie zahájila vyšetřování jednoho ze strojvedoucích vlaku, který ve středu večer vykolejil u města Santiago de Compostela na severozápadě země. Při nehodě zahynulo nejméně 80 lidí a nemocnice ošetřily 178 osob, uvedly úřady.

Zdroj: YouTube

Podle prvních hypotéz vyšetřovatelů příčinou neštěstí zřejmě bylo více než dvojnásobné překročení povolené rychlosti v zatáčce poblíž Santiaga de Compostela. Podle ambasády ČR v Madridu nejsou mezi dosud známými oběťmi žádní Češi.

Premiér Mariano Rajoy, který před polednem dorazil na místo tragédie, oznámil, že v celém Španělsku vyhlásí třídenní státní smutek. "Nebudete sami," vzkázal viditelně dojatý Rajoy rodinám obětí. Rodák ze Santiaga de Compostela zároveň poděkoval místním lidem, kteří ve velkém pomáhali zachraňovat zraněné a stáli fronty v nemocnicích, aby mohli darovat nedostávající se krev. "Díky všem, je to velmi posilující," řekl.

Na místo tragédie dnes vyrazil rovněž španělský král Juan Carlos, který chce osobně vyjádřit zasaženým lidem svou účast. Událost jej "naplnila bolestí a smutkem", uvedl král v prohlášení.

Podle úřadů regionu Galicie byli již všichni zranění identifikováni, známa jsou také jména většiny z 80 mrtvých, národnost však nikoli. Nemocnice ošetřily celkem 178 lidí, z nichž 95 dosud zůstává v péči lékařů, uvedla galicijská ministryně zdravotnictví. V kritickém stavu je podle ní v současnosti 36 zraněných, z toho čtyři děti.

Podle českého konzula Jindřicha Kubovského zatím nejsou informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli čeští občané. "Zatím nemáme zprávy o mrtvých či zraněných z řad českých občanů. Mrtví ale doposud nebyli identifikováni všichni," upřesnil odpoledne konzul. Nikdo z Čechů se také zatím na ambasádu neobrátil s tím, že by ve vlaku cestoval jeho blízký.

Podle předběžných zpráv je mezi zraněnými několik Američanů a nejméně jeden Brit. Španělské ministerstvo zahraničí uvedlo, že mezi dosud identifikovanými mrtvými jsou nejméně tři cizinci.

Policisté začali vyšetřovat jednoho ze dvou strojvedoucích, kteří rychlovlak Alvia státní železniční společnosti Renfe řídili. Souprava jela z Madridu do města Ferrol na severozápadě Španělska. Všech 13 vozů vykolejilo. Podle společnosti Renfe přepravoval vlak 238 pasažérů.

Španělský list ABC označil za údajnou příčinu nehody příliš velkou rychlost. Alvia jezdí rychlostí až 250 kilometrů v hodině. U Santiaga de Compostela ale musí zpomalit kvůli řadě zatáček. Osudná zatáčka zhruba tři kilometry od nádraží v Santiagu je jednou z nejostřejších na trati a rychlost je zde omezena na 80 kilometrů v hodině. Deník El País s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním uvedl, že vlak do zatáčky vjel rychlostí 190 kilometrů v hodině.

Potvrdil to údajně jeden ze strojvedoucích, kteří oba nehodu přežili bez vážnějších zranění. Strojvedoucí podle listu El País krátce po nehodě komunikoval vysílačkou s nedalekou stanicí: tvrdil, že má bolesti v zádech a není schopen dostat se z kabiny. "Doufám, že nebudou mrtví, protože bych je měl na svědomí," prohlásil údajně.

Nehoda je druhým nejhorším vlakovým neštěstím v Evropě za posledních dvacet let. Více obětí - 101 - si vyžádala jen nehoda německého rychlovlaku u města Eschede v červnu 1998. Ještě více lidí zemřelo na železnici, a to také ve Španělsku, v březnu 2004, tehdy ale šlo o sérii teroristických útoků se 191 mrtvými.

Související

Železniční neštěstí ve Španělsku nepřežilo 79 lidí

Zatáčka je "nelidská", hájil se strojvůdce, který zabil 79 lidí

Santiago de Compostela - Španělská média přinesla nahrávku telefonního hovoru, který uskutečnil strojvůdce Francisco Jose Garzon bezprostředně po nehodě vlaku, při níž v červenci zahynulo 79 cestujících a na 170 jich bylo zraněno. V telefonátu přiznává, že do zatáčky najel více než trojnásobnou rychlostí, než je v daném úseku povoleno. Informuje server BBC.
Ilustrační foto

Tragédie rychlovlaku ve Španělsku: Padlo další obvinění. Kdo zabil 79 lidí?

Madrid - Obvinění v případu vykolejení španělského rychlovlaku, které vedlo ke smrti 79 lidí, vyšetřující soudce předběžně rozšířil i na představitele společnosti ADIF spravující železniční infrastrukturu. Informovala o tom televizní stanice CNN. Dosud byl obviněn ze zabití z nedbalosti pouze strojvůdce Francisco José Garzón.

Více souvisejících

Vlaková havárie /Santiago de Compostela 24.7.2013/

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy