Šestitýdenní miminko jako zázrakem přežilo nehodu španělského vlaku

Santiago de Compostela - Teresita Castrová je zřejmě nejmladší z pasažérů, kteří přežili středeční vlakové neštěstí na severozápadě Španělska. Je jí teprve šest týdnů a její matka Yesica je přesvědčená, že celá rodina vyvázla jen zázrakem. Hovořila s ní madridská dopisovatelka britského listu The Telegraph. Při neštěstí, označovaném za nejtragičtější ve Španělsku za posledních 70 let, přišlo o život 78 lidí.

Zdroj: YouTube

"Je to zázrak, že se mému miminku nic nestalo," řekla dojatě severošpanělskému  listu Voz da Galicia, když Teresitu držela v náručí. A dodává: "Musel nad námi být anděl strážný." Vlak se vřítil do zatáčky příliš vysokou rychlostí a vykolejil ve chvíli, když paní Castrová dosedala zpět na sedadlo v první třídě vagonu, který byl těsně před zadní lokomotivou. Předtím s plačící Teresitou chodila mezi sedadly ve snaze dítě uspat.Sedmiletý syn Carlos seděl naproti otci Danielovi a hrál si s hračkou dinosaura. Paní Castrová chtěla dceru uložit do kolébky naproti svého sedadla, když vlak vykolejil. "Přesně ve chvíli, kdy jsem si sedla, vjel vlak do zatáčky a vyletěl z kolejí. Kdyby se to stalo vteřinu předtím, srazilo by mne to i s ní na zem, kdyby vteřinu potom, byla by Teresita umačkaná," řekla matka. Po celou dobu držela dítě v náručí, takže holčička vyvázla jen s malou oděrkou na noze.Daniel si vzpomíná jenom na hrobové ticho po nárazu a na to, že byl přesvědčen, že o rodinu přišel. "Pak jsem uslyšel dceřin pláč, synovo volání a nářek manželky a věděl jsme, že žijí," řekl. Nejdříve našel Carlose a pak vyprostil manželku, která ležela na boku, zavalená zavazadly mezi sedačkami a stolkem.Jejich vagon zůstal vklíněný u opěrné zdi u trati a odtrhl se od zadní lokomotivy, která začala hořet. Rodině se podařilo dostat se přes trosky ostatních vagonů ven a počkat na sanitku. "Byla to nepředstavitelně hrůzná scéna. Lidé se pohybovali jako zombie. Ležela tam pokroucená těla, některá vklíněná pod vagony, jiná v oknech ve snaze dostat se ven. Lidé volali o pomoc, všude byla krev," vyprávěla Yesica.Její muž lituje, že nebyl schopen pomoci ostatním, protože se snažil nejprve se postarat o rodinu. Vzpomíná pouze na starého muže, který po nárazu seděl v šoku na sedadle. "Vzchopte se, musíme všichni ven, nebo tady uhoříme," řekl mu. Co se s ním nakonec stalo, ale neví.Carlos o zážitku nemluví, má děsivé sny a nechce být sám, takže teď spává s rodiči. "Ztratil jsem dinosaura, myslím, že už ho nenajdu. Byl velký a žlutý, měl jsme ho jenom krátce," říká pouze.Policisté stále nemají jasno o příčinách katastrofy, k níž došlo v  nebezpečné zatáčce nedaleko santiagského nádraží. Garzón údajně již dříve  přiznal, že vlak výrazně překročil povolenou rychlost. Tento fakt podle médií potvrzují i první údaje  získané z palubních záznamníků.

Související

Železniční neštěstí ve Španělsku nepřežilo 79 lidí

Zatáčka je "nelidská", hájil se strojvůdce, který zabil 79 lidí

Santiago de Compostela - Španělská média přinesla nahrávku telefonního hovoru, který uskutečnil strojvůdce Francisco Jose Garzon bezprostředně po nehodě vlaku, při níž v červenci zahynulo 79 cestujících a na 170 jich bylo zraněno. V telefonátu přiznává, že do zatáčky najel více než trojnásobnou rychlostí, než je v daném úseku povoleno. Informuje server BBC.
Ilustrační foto

Tragédie rychlovlaku ve Španělsku: Padlo další obvinění. Kdo zabil 79 lidí?

Madrid - Obvinění v případu vykolejení španělského rychlovlaku, které vedlo ke smrti 79 lidí, vyšetřující soudce předběžně rozšířil i na představitele společnosti ADIF spravující železniční infrastrukturu. Informovala o tom televizní stanice CNN. Dosud byl obviněn ze zabití z nedbalosti pouze strojvůdce Francisco José Garzón.

Více souvisejících

Vlaková havárie /Santiago de Compostela 24.7.2013/

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy