Smrt polského prezidenta šokovala světové politiky

Praha - Světoví lídři vyjádřili soustrast polskému národu kvůli tragické smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Kaczyński zemřel v sobotu na palubě letounu, v němž s desítkami předních osobností polského veřejného života mířil na pietní akt k 70. výročí katyňského masakru.

Britský premiér Gordon Brown kvůli úmrtí polské hlavy státu přerušil své předvolební turné ve Skotsku. "Myslím, že celý svět je zarmoucen tragickou smrtí prezidenta Kaczyńského, jeho ženy Marie a jejich doprovodu," citovala Browna BBC.

"Jsme si vědomi, jakými obtížemi Polsko prošlo, i obětí, které on sám přinesl při působení v hnutí Solidarita," připomněl Brown roli Kaczyńského v protisovětském odborovém hnutí.

Brownův politický soupeř David Cameron rovněž zdůraznil zásluhy Kaczyńského v boji proti komunismu. Zesnulý prezident byl podle něj "velmi statečný polský vlastenec, který usiloval o svobodu".

Soustrast polskému lidu vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. "Celé Německo stojí v těchto obtížných hodinách za Polskem," napsala Merkelová polskému premiérovi Donaldu Tuskovi. "Cítím hluboký smutek ze smrti polského prezidenta," dodala kancléřka.

Podle online verze deníku Die Welt zpráva šokovala i německého ministra zahraničí Guida Westerwelleho. "Německý lid truchlí se svými polskými sousedy. Chceme, aby Poláci věděli, že stojíme při nich," uvedl Westerwelle během své návštěvy v Jihoafrické republice.

Televize France 24 nabídla reakci francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Sarkozy jménem francouzského lidu kondoloval rodinám všech obětí. O Kaczyńském prohlásil, že byl "mužem, kterého vedlo horlivé vlastenectví a který položil život za svou zem".

Italský prezident Silvio Berlusconi truchlil nad státou přítele. "Byl jsem blízký přítel prezidenta Lecha Kaczyńského. Je to smutná chvíle modlení za stát našich přátel a Itálie se k němu připojuje celým svým srdcem," prohlásil premiér.

Italský ministr zahraničí Franco Fratini vyjádřil Polsku "nejupřímnější soustrast". "Chtěl bych vyjádřit svou lítost zvláště rodině prezidenta Kaczyńského a polskému lidu, s kterým je Itálie spojená poutem nejhlubšího přátelství," citoval ministra deník Le Figaro.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen považuje událost za "tragédii pro Polsko". "Jménem NATO i za sebe chci vyjádřit hlubokou soustrast lidu Polska i rodině prezidenta, zvlášť matce prezidenta Kaczyńského, i rodinám těch, kteří zemřeli při této tragické nehodě," uvedl Rasmussen.

Svou soustrast vyjádřil i švédský ministr zahraničí Frederik Reinfeldt. "To, co se stalo, je obrovská katastrofa pro naše sousedy, a naše myšlenky jsou dnes s rodinami a přáteli zesnulých i s celým polským národem," uvedl šéf švédské diplomacie.

Kondolence přišly i ze zámoří. Prezident Spojených států Barack Obama prohlásil, že smrt prezidenta je pro Polsko i pro svět "zničující". Kaczyński podle něj byl "státník, který hrál klíčovou roli v hnutí Solidarita a ve Spojených Státech je obdivován jako lídr oddaný prosazování svobody a lidské důstojnosti ".

"Je to děsivá tragédie pro Polsko a rádi bychom vyjádřili nejhlubší soustrast polskému lidu," uvedl P.J. Crowley, mluvčí ministerstva zahraničí USA.

Polský portál Dziennik citoval Jerzyho Buzka, předsedu Evropského parlamentu a dlouholetého přítele zesnulého polského prezidenta. "S velkým zármutkem jsem vyslechl zprávu o nehodě letadla, na jehož palubě byl můj přítel a velký polský politik Lech Kaczyński," uvedl. "Jako předseda Evropského parlamentu vyjadřuji jménem všech europoslanců soustrast rodinám a blízkým těch, kteří zahynuli," dodal.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso ocenil vlastenectví polského prezidenta. "Velmi úzce jsem s ním spolupracoval v duchu loajality a vzájemného respektu. Byl skutečný polský vlastenec, oddaný Evropské unii a hodnotám, jako je svoboda a solidarita," uvedl jeden z nejvyšších představitelů Evropské unie.

Svou soustrast Polsku vyjádřila i španělská vláda, která drží rotující předsednictví Radě EU a Catherine Ashtonová, šéfka unijní diplomacie.

Smrt polského prezidenta zaskočila generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. Šéfa OSN zasáhlo zejména to, že Kaczyński mířil uctít památku obětí katyňského masakru.

Vrcholní politici Ruska, na jehož území se nehoda odehrála, rovněž vyjádřili svůj zármutek. Ruský prezident Dmitrij Medveděv kondoloval dočasnému nástupci Kaczyńského, maršálkovi Sejmu Bronislawu Komorowskému.

Ruský premiér Vladimir Putin svému polskému kolegovi Donaldu Tuskovi telefonoval. "Vyjádřil svou soustrast premiérovi samotnému i celému polskému národu," uvedl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Soustrast Polákům vyjádřil i ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov.

Izraelský prezident Šimon Peres připomněl, že polský prezident se zasloužil o narovnání vztahů poškozených dřívějšími antisemitskými náladami v Polsku. "Prezident Kaczyński a jeho žena udělali mnoho, aby dosáhli usmíření mezi Izraelem a Polskem a významně přispěli k zahojení starých ran a vybudování lepší společné budoucnosti," napsal izraelský prezident v dopise.

Papež Benedikt XVI. ujistil Poláky, že je "duchem s nimi" a cítí "hlubokou bolest".

Soustrast polskému národu vyjádřili také představitelé pobaltských republik, Rumunska, Nizozemska i České republiky.

Související

Lech Kaczyński

Polsko dal řeší tragédii, při které zemřel Kaczyński. Chce zatknout dispečery

Soud ve Varšavě rozhodl, že mají být zatčeni tři ruští dispečeři, kteří řídili provoz na letišti v západoruském Smolensku 10. dubna 2010, kdy se tam při pokusu o přistání zřítil stroj s tehdejším polským prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě. Informoval o tom pravicový portál wPolityce.pl, podle kterého to znamená, že prokuratura bude moci na trojici dispečerů vydat mezinárodní zatykač.
Jaroslaw Kaczyński na misi s premiéry Česka, Slovinska a Polska na Ukrajině (15.3.2022).

Kaczyński: Rusko může za leteckou katastrofu u Smolenska, mám důkazy

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), vicepremiér Jaroslaw Kaczyński dnes obvinil Rusko, že bylo v pozadí letecké katastrofy u Smolenska, při které přesně před 12 lety zahynul jeho bratr-dvojče, tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a spolu s ním dalších 95 členů delegace a posádky vládního letadla. Kaczyński slíbil "velice brzy" předložit důkazy pro svá tvrzení.

Více souvisejících

Lech Kaczyński Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

včera

včera

včera

včera

včera

Libanon ve válce s Izraelem nemá šanci, spoléhá na Hizballáh. Co přijde v případě pozemní invaze?

Izrael už od minulého týdne silně ostřeluje území Libanonu. Jeho oficiálním terčem jsou členové teroristického uskupení Hizballáh. V případě pozemní invaze ale už bude muset libanonská armáda skutečně zasáhnout a jít s Izraelem do otevřené války. To ale neznamená, že má Libanon proti Izraeli mnoho šancí uspět.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy