Pohřeb polského prezidentského páru bude v neděli ve 14 hodin na krakovském Wawelu

Varšava, Krakov - Pohřeb polského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho ženy Marie bude v neděli ve 14:00 SELČ na krakovském hradě Wawel. Informuje o tom v úterý server gazeta.pl.

Po konzultacích s vládními a církevními představiteli o tom rozhodli nejbližší pozůstalí, dcera zesnulého prezidenta Marta a jeho bratr Jaroslaw Kaczyński.

Prezidentský pár bude pochován v kryptě hradní katedrály sv. Stanislava a Václava, kde jsou uloženy ostatky polských králů.

V kryptě je pochován také generál Władysław Sikorski, předseda polské exilové vlády, který zemřel při letecké nehodě v červenci 1943. Letoun se Sikorským se zřítil do moře při startu na letišti v Gibraltaru.

Pohřbu se chce zúčastnit ruský prezident Dmitrij Medveděv. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski nevylučuje ani účast amerického prezidenta Baracka Obamy.

Evropskou unii bude na pohřbu reprezentovat prezident Herman van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Dalšími hosty budou německá kancléřka Angela Merkelová a německý prezident Horst Köhler, hovoří se i o účasti francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Účast na pohřbu přislíbil mimo jiné bývalý prezident Litvy Valdas Adamkus, současný bulharský prezident Georgi Parvanov a prezident Estonska Toomas Hendrik Ilves.

Očekává se účast ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a prezidenta Gruzie Michaila Saakašviliho.

Českou delegaci povede prezident Václav Klaus.

Smuteční obřad za všech 96 obětí letecké katastrofy u ruského Smolenska bude v sobotu ve 12:00 SELČ na varšavském náměstí Pilsudského.

Polský prezident Lech Kaczyński, jeho manželka Marie a další představitelé země zahynuli v sobotu při havárii speciálu, který letěl z Varšavy do západoruského Smolenska. Prezident měl v Rusku uctít památku obětí katyňského masakru.

Pilot prezidentského letounu Tu-154M se dvakrát pokusil zahájit přistávací manévr na malém vojenském letišti ve Smolensku. V té době tam panovala hustá mlha a smolenské letiště bylo kvůli tomu mimo provoz.

Řízení letového provozu kapitána polského letadla několikrát vyzývalo, aby přistál na jiném letišti. V úvahu připadal Minsk nebo Moskva. Posádka se ale přesto pokusila přistát ve Smolensku - prý proto, aby polská delegace nezmeškala začátek ceremoniálu v Katyni.

Tupolev nakonec při přistávacím manévru zachytil křídlem o stromy, zřítil se na zem a rozpadl se na několik kusů, které začaly hořet. Havárii nikdo z lidí na palubě - 88 cestujících a osmi členů posádky - nepřežil.

Související

Lech Kaczyński

Polsko dal řeší tragédii, při které zemřel Kaczyński. Chce zatknout dispečery

Soud ve Varšavě rozhodl, že mají být zatčeni tři ruští dispečeři, kteří řídili provoz na letišti v západoruském Smolensku 10. dubna 2010, kdy se tam při pokusu o přistání zřítil stroj s tehdejším polským prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě. Informoval o tom pravicový portál wPolityce.pl, podle kterého to znamená, že prokuratura bude moci na trojici dispečerů vydat mezinárodní zatykač.
Jaroslaw Kaczyński na misi s premiéry Česka, Slovinska a Polska na Ukrajině (15.3.2022).

Kaczyński: Rusko může za leteckou katastrofu u Smolenska, mám důkazy

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), vicepremiér Jaroslaw Kaczyński dnes obvinil Rusko, že bylo v pozadí letecké katastrofy u Smolenska, při které přesně před 12 lety zahynul jeho bratr-dvojče, tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a spolu s ním dalších 95 členů delegace a posádky vládního letadla. Kaczyński slíbil "velice brzy" předložit důkazy pro svá tvrzení.

Více souvisejících

Lech Kaczyński

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy