Radnice si radikálně snížila platy, dluh města klesl. Inspirace pro Česko?

Záhřeb - Nové vedení města Metković na jihu Chorvatska, které se ujalo úřadů loni v létě, sáhlo k radikálním opatřením, jen aby rychle snížilo dluh, zanechaný předchozím starostou. Jak napsal web dubrovacki.hr, současný šéf radnice Božo Petrov i všichni jeho podřízení dostávají už více než půl roku minimální možnou mzdu. Starosta tak pracuje za zhruba 13.000 korun měsíčně, zastupitelé si přijdou na symbolickou jednu kunu, tedy necelé čtyři koruny.

Během sedmi měsíců od nástupu Petrova a jeho spolupracovníků se tak podařilo snížit původní dluh 17,6 milionu kun (asi 63 milionů korun) - což jsou roční příjmy sedmnáctitisícového města ležícího v úrodné deltě řeky Neretvy - o celou třetinu.

To mzdy českých starostů a jejich kolegů od 1. ledna 2014 povyrostly 
o pět procent. Vláda tak rozhodla na svém zasedání 18. prosince.

Informovalo o tom Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR), které tuto změnu prosazovalo spolu s tím, aby zastupitelstva mohla zvyšovat hranici možné měsíční odměny neuvolněným starostům na 60 procent výše odměny starostů uvolněných. I k tomu dojde.

Platy politiků působících v zastupitelstvech obcí a krajů se dělí do dvou skupin. Do první skupiny spadají tzv. uvolnění členové zastupitelstev, kteří mají výkon své politické funkce jako řádné zaměstnání. Druhá skupina, neuvolnění, jsou ostatní politici, kteří vykonávají svou činnost při zaměstnání. Uvolnění mají vyšší plat než jejich neuvolnění kolegové.

Neuvolněný starosta Dolní Bělé Tomáš Křiklán si myslí, že pětiprocentní navýšení je spíše jakousi odměnou pro starosty. „Mluvím za ty neuvolněné. Uvolnění starostové k vykonávání svých funkcí nejsou motivováni platem a pět procent navíc pro ně velkou roli nejspíše hrát nebude. Spíš bych řekl, že to bude takový bonus, ocenění práce," řekl pro denik.cz Křiklán.

Starosta Chotěšova Filip Hrubý je uvolněný a slova svého kolegy potvrzuje. „Z hlediska platu to bude opravdu formalita. Spíše bychom uvítali, kdyby zastupitelstva mohla starostům udělovat mimořádné odměny, pokud odvádějí dobrou práci. Bylo by to určitě mnohem vhodnější," říká starosta.

Plat starosty je závislý na počtu obyvatel obce, píše mesec.cz. Základní výměra jeho platu je 25 110 korun a tento základ pobírá jak starosta malé vesničky se sty obyvatel, tak primátor hlavního města Prahy. Starosta standardního bývalého okresního města s nejméně 20 000 obyvateli si tak přijde na 49 848 korun. Navíc za každých 100 obyvatel získává 20,70 Kč. Výpočet pro středně velké okresní město s 40 000 obyvateli by vypadal následovně.

Příklad:Základní výměra: 25 110 KčPříplatek 1 (za prvních za 20 000 obyvatel): 24 738 KčPříplatek 2 (za dalších 20 000 obyvatel): 20 000 / 100×20,70 = 4140 KčCelkem: 53 988 Kč

Související

Policie Chorvatsko

Chorvaté propustili Čecha z případu smrtícího výbuchu, který nepřežilo dítě

Čech, jehož v červnu zadržela chorvatská policie kvůli smrtícímu výbuchu, který nepřežilo dítě, je už nějaký čas zpátky v Česku. Podle předchozích informací jde o šestačtyřicetiletého muže, který je podezřelý z toho, že dítě nechal vzít si do auta výbušné zařízení nalezené na označeném vojenském cvičišti. Dítě ho pak zřejmě omylem odjistilo.

Více souvisejících

Chorvatsko mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 40 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy