Hotovo! Costa Concordia je po dvou a půl letech opět na hladině +VIDEO

Giglio - Vrak výletní lodi Costa Concordia, která v lednu 2012 ztroskotala u italského ostrova Giglio, je po dvou a půl letech opět na hladině a po moři urazil první metry ze své poslední plavby, jejímž cílem je přístav v Janově. Složitá operace, která má připravit těžce poškozené plavidlo na cestu k sešrotování, začala dnes ráno a potrvá dalších několik dní. První fáze prací, během nichž se loď podařilo odpoutat z podpůrných podmořských plošin a díky vytlačení části vody ze tří desítek nádrží ji posunout o dva metry směrem k hladině, proběhla úspěšně, uvedla italská média.

Na první kritickou fázi vyzvednutí zrezivělého vraku dohlíželo asi 500 lidí, včetně techniků, inženýrů a potápěčů. Loď nejprve odpoutali od podmořských plošin, na nichž kýl pevně spočíval od chvíle, kdy se loni v září napolo potopenou loď podařilo napřímit. Pak do 30 nádrží po obvodu plavidla začali pumpovat vzduch, který má vytlačit vodu a parník pomalu zvednout. Dnes se ponor parníku snížil o dva metry, o dalších deset metrů se má loď zvednout v dalších dnech.

Plavbyschopný 300 metrů dlouhý vrak technici podle plánu s pomocí dvou remorkérů pomalu odtáhli asi 30 metrů od místa ztroskotání, kde budou v dalších dnech pokračovat ve vytlačování vody z nádrží.

Na celou operaci bedlivě dohlížejí i ekologové, kteří monitorují, zda se při vyzvedávání z vraku neuvolňují nežádoucí chemické látky nebo zbytky paliva.

"Počasí nám přeje, práce běží podle plánu. Až do samého konce budeme průběh monitorovat, abychom si byli jisti, že nebude trpět životní prostředí," uvedl italský ministr životního prostředí Gianluca Galletti.

Jihoafričan Nick Sloane, který složité vyzvedávání vraku řídí, před začátkem operace přiznal, že je lehce nervózní. "Teď se ukáže, zda byly naše propočty správné," řekl.

Odborníci předpokládají, že budou k přípravě lodi na poslední plavbu potřebovat pět až šest dní. Costa Concordia by na 280 kilometrů dlouhou cestu do Janova mohla vyrazit 21. července, v případě bezchybného průběhu vyzvedávání možná už o dva dny dříve. Plavba do přístavu by měla trvat pět dní.

Zdroj: YouTube

Italská výletní loď Costa Concordia najela v pátek 13. ledna 2012 večer při pobřeží ostrova Giglio, jednoho z toskánských ostrovů, na útes. V trupu vznikla trhlina a loď se převrátila na bok. Při neštěstí zahynulo 32 lidí.

Loď nesla 4252 lidí z celého světa a byla na první etapě plavby kolem pobřeží Středozemního moře, kterou zahájila v lazijském přístavu Civitavecchia. Poté, co se loď přiblížila k ostrovu Giglio, aby pozdravila místní obyvatele, narazila na podmořský útes.

Náraz způsobil dočasný výpadek napájení, protože voda zaplavila strojovnu. Loď však byla ještě plovoucí a stabilní. "Řekli jsme hostům, že je všechno v pořádku a pod kontrolou a snažili jsme se zastavit paniku," sdělil steward Deodato Ordona. Bylo to asi hodinu předtím, než byla nehoda oznámena, řekl. "Loď se začala hlučně otřásat. Vypukla panika, jako ve filmu, nádobí se řítilo k zemi, lidé běhali a padali ze schodů," řekl přeživší Fulvio Rocci.

Někteří cestující skočili do vody, ve snaze doplavat ke břehu, zatímco další byli připraveni k opuštění lodi. Byli však zdrženi členy posádky okolo 45 minut, protože ta bránila okamžitému spuštění záchranných člunů. Tři lidé se údajně utopili po skoku přes palubu a dalších sedm bylo vážně zraněno. Místní náčelník hasičů Aquilino řekl, že jeho muži, "vytáhli 100 lidí z vody a zachránili asi 60 dalších, kteří byli uvězněni v lodi."

Související

Více souvisejících

Costa Concordia Itálie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy