Vliv islámu v Turecku roste, náboženský úřad mluví mužům do módy

Ankara - Turecký úřad pro dohled nad náboženskými záležitostmi Diyanet vyzval muže, aby přestali nosit náušnice. Podle islámského učení jde o hřích, kdy muži nosí ženské ozdoby.

Jak úřad ve svém prohlášení uvedl, od časů proroka Mohameda až do dnešní doby byly náušnice a jiné ozdoby uší vždy výhradně záležitostí ženskou. Muži by se jim proto měli vyhýbat.

Muže s náušnicemi je možné potkat v mnoha velkých tureckých městech, jako je například Istanbul.

V roce 2010 vzbudil velký ohlas případ učitele z města Manisa na západě Turecka, který měl být přeložen na jinou práci kvůli tomu, že nosil náušnice. Cuma Toygar tím chtěl naučit své studenty, že je důležité přijmout i ty, kteří jsou nějakým způsobem odlišní. Učitele se nakonec zastal i tehdejší ministr školství.

Turecko je stát sice převážně muslimský, ale sekulární. Kritici obviňují bývalého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že chce v zemi posílit vliv islámu.

Související

Muslimky v burce, ilustrační fotografie

Tálibán ženám v Afghánistánu zakázal leteckou dopravu bez mužského doprovodu

Afghánské hnutí Tálibán dál zpřísňuje pravidla týkající se žen, v pátek jich několik desítek nesmělo na kábulském letišti nastoupit na palubu letadel, protože cestovaly bez mužského doprovodu. Informovala o tom dnes agentura AP. Zákaz se dotknul i žen s dvojím občanstvím, které se vracely domů do zahraničí, uvedl nejmenovaný afghánský činitel.
Mešita

Úřady na severu Francie zavřely mešitu, kázání podle nich podněcovaly nenávist

Francouzské úřady dnes nařídily uzavření mešity ve městě Beauvais, protože tamní kázání podle nich podněcovaly nenávist, vyzývaly k násilí a obhajovaly džihád. Svatostánek v Beauvais, zhruba 100 kilometrů severně od Paříže, se musí rozhodnutí úřadů podřídit do 48 hodin, bude zavřený šest měsíců, uvedla AFP s odvoláním na prefekturu.

Více souvisejících

islám Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy