Makedonská policie se střetla s teroristy: Tři mrtví, 20 zraněných

Skopje - Makedonské úřady dnes ráno zahájily operaci na severu země ve městě Kumanovo. Při zásahu proti ozbrojené skupině, která plánovala útoky na státní instituce, zemřeli tři policisté. Dalších nejméně 20 lidí utrpělo zranění.

Obyvatelstvo Kumanova tvoří převážně Albánci. V roce 2001 bylo město jedním z hlavních dějišť bojů během ozbrojeného vzbouření tamních albánských separatistů, které se podařilo za pomoci mezinárodních zprostředkovatelů ukončit dohodami zaručujícími posílení práv silné albánské menšiny.

Akce začala dnes brzy ráno a z oblasti zásahu ve čtvrti Diva naselba se ozývala střelba z ručních zbraní a nad městem létaly vrtulníky. Výbuchy bylo odtamtud slyšet ještě odpoledne. Mluvčí ministerstva vnitra Ivo Kotevski řekl, že policie zakročila poté, co obdržela informace o ozbrojené skupině, jejíž členové plánovali "teroristické činy". Do Makedonie prý pronikli ze sousední země, neřekl ale, o jakou jde.

Zdroj: YouTube

Z místa střetů utíkali obyvatelé, některé z nich evakuovala policie. "Myslel jsem si, že k něčemu takovému už nikdy nedojde," řekl podle agentury Reuters albánský muž v narážce na konflikt z roku 2001. "Je to děsivé, nemůžeme tu zůstat," dodal.

Kumanovo leží blízko hranic Srbska a bývalé srbské provincie Kosova, které v roce 2008 vyhlásilo jednostranně samostatnost. Kosovští Albánci se odtrhli po ozbrojené revoltě tamních separatistů koncem devadesátých let. Stejnou cestou se chtěli vydat jejich makedonští soukmenovci v roce 2001, ale situaci se podařilo uklidnit díky dohodě zprostředkované západními diplomaty. Dohoda zaručuje Albáncům větší práva a zastoupení ve státních institucích. Její realizace je však pomalá a dochází k různým incidentům, které zvyšují napětí.

Související

Stevo Pendarovski

Severomakedonský prezident pověřil sestavením nové vlády Zaeva

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski dnes měsíc po volbách pověřil sestavením nové vlády bývalého premiéra Zorana Zaeva. Předčasné parlamentní volby, které se konaly 15. července, vyhrála koalice Můžeme vedená Sociálnědemokratickým svazem Makedonie (SDSM), jehož je Zaev předseda.

Více souvisejících

makedonie albánie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy