Moskvu zřejmě čeká další problém. Poškodí ji smlouva s Íránem

Moskva - Rusko dnes přivítalo smlouvu o kontrole íránského jaderného programu jako důležitý krok k upevnění světové bezpečnosti. Podle některých analytiků ale může zemi spíše poškodit.

Ruské státní agentury přinesly během dne sérii zpráv o možných oblastech budoucí rusko-íránské spolupráce, v nichž dominuje petrochemie, doprava a energetika včetně jaderné. Podle analytiků citovaných agenturou Reuters ale nemusí být dohoda s Íránem pro Moskvu příliš dobrou zprávou.

"Smlouva připravila Moskvu o trumf při vyjednávání s Washingtonem a může omezit ruský vliv na Blízkém východě. Relativně dobré vztahy s Íránem ospravedlňovaly důležité postavení Ruska v jednání o íránském jaderném programu, což USA nemohly ignorovat," napsala agentura.

Globální analytická společnost Stratfor v komentáři k jednání s Íránem uvedla, že obnovené dodávky íránské ropy na světové trhy mohou zkomplikovat ruský politický tlak na Evropu, která je na ruské ropě výrazně závislá.

"Ruský vliv na Blízkém východě rychle klesá, zatímco Evropa se začíná vymaňovat z ruského ropného objetí. Zatímco ruské politické možnosti se zužují, americké se znásobují jak na Blízkém východě, tak v Evropě. To je jistě pro Putina nepříjemná situace," uvedla společnost Stratfor.

Podle prezidenta Vladimira Putina je svět po dnešní dohodě s Íránem bezpečnější. Rusko se na maratonském jednání spolu s pěti dalšími mocnostmi aktivně podílelo a dohodu označuje za vítězství své vlastní diplomacie. Podle některých ruských politologů měly rozhodující vliv na ujednání s Íránem Rusko a Čína.

Ruské ministerstvo pro hospodářský rozvoj dnes vydalo prohlášení, předpovídající výrazný nárůst spolupráce s Íránem ve výrobě dopravní techniky a v železniční, letecké a námořní dopravě. Předpokládá se i kooperace v jaderné energetice. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova lze očekávat také rozšíření prodeje ruských zbraní Íránu, přestože embargo na prodej zbraní Teheránu má trvat ještě pět let.

Dohoda s Íránem ale dává zelenou pro export íránské ropy, což může vést k dalšímu snížení ceny energetických surovin na světových trzích. Podle dnešních ruských odhadů se cena ropy může z nynějších zhruba 57 dolarů za barel snížit pod 55 dolarů. Tlak na ruský rozpočet, jehož příjmy jsou na výnosech z ropných obchodů závislé, se tak dál zvýší.

Podle agentury Reuters může navíc dohoda zlepšit napjaté vztahy Teheránu s Washingtonem, a Moskva pak může snadno ztratit výlučné postavení íránského diplomatického spojence.

Související

Více souvisejících

Rusko Írán

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy