Turecko je neřízená střela. Hrozí nebezpečí, varuje politolog

Vojenský puč proti zvolené vládě typicky rozpoutá záplavu analýz budoucího směřování země po narušení demokratických pravidel. Stejné následky ale může mít i neúspěšný převrat. Nepovedený pokus části turecké armády svrhnout prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana bude mít dalekosáhlé důsledky pro turecké zahraniční vztahy a regionální roli, míní politolog Sinan Ülgen. Expert na mezinárodní politiku z istanbulského Centra pro ekonomická a zahraničněpolitická studia v komentáři pro server Al Džazíra tvrdí, že především vztah Turecka se Spojenými státy projde závažnými turbulencemi.

Napojení Gülena

Pokus o puč zahajuje novou a komplikovanou fázi turecko-amerických vztahů, jelikož turecké úřady s akcí spojují Fethullaha Gülena, islámského kazatele žijícího od roku 1999 nedaleko Filadelfie, jehož klíčová skupina stoupenců se však nachází v Turecku, vysvětluje Ülgen. Připomíná, že Gülen byl dříve obviněn z vytváření "paralelní státní struktury", především v policii, justici a armádě, přičemž turecké úřady naposledy označily Gülenovo hnutí za teroristickou organizaci, čímž daly neúspěšnému puči nový význam.

"Navzdory rostoucím důkazům ohledně Gülena a jeho stoupenců je dojem v Ankaře takový, že USA dosud odmítaly zasáhnout proti aktivitám jeho sítě, která zahrnuje spektrum škol a mnoho občanských organizací," konstatuje expert. Dodává, že tato síť umožňuje Gülenovu hnutí pořádat nezanedbatelné veřejné sbírky, z nichž jsou podle tureckých úřadů financovány zločinné operace jeho odnoží v Turecku.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Ve výsledku se tak další pobyt Gülena v Pensylvánii stal nejen spornou otázkou v bilaterálních turecko-amerických vztazích, ale také významným zdrojem rostoucího antiamerikanismu v Turecku, myslí si odborník.

Potřeba více spolupracovat

Neúspěšný puč podle politologa uvedené trendy prohloubí. Domnívá se, že v nadcházejícím období se USA dostanou pod značný tlak, aby přehodnotily svůj benevolentní přístup vůči Gülenovi. "Turecká strana již dal najevo, že vznese formální žádost o Gülenovo vydání," pokračuje Ülgen. Konstatuje, že puč tedy přináší naléhavou potřebu, aby dva spojenci z NATO tento důležitý spor vyřešili, jelikož selhání za současných měnících se podmínek by oslabil možnost spolupráce v mnoha oblastech.

Efektivita boje proti Islámskému státu (IS), která silně závisí na náletech podnikaných ze základny Incirlik v jižním Turecku, by byla bezpochyby ohrožena, varuje expert. Doplňuje, že ze širšího hlediska by roztržka v tomto klíčovém bilaterálním vztahu oslabila soudržnost NATO ohledně politiky vůči Rusku a Turecko by se zřejmě pokusilo jít mimo její konfrontační rámec nastavený na posledním summitu aliance ve Varšavě.                   

"Důsledky neúspěšného puče zřejmě také ovlivní turecké vztahy s Evropou," soudí politolog. Poukazuje, že v březnu Turecko s  Evropskou unií uzavřely ambiciózní soubor dohod a opatření s cílem usměrnit příliv běženců do Evropy. Ačkoliv dohoda představuje jasný úspěch, zůstává politicky křehká, varuje Ülgen. Doplňuje, že největší cenu měl pro Turecko příslib EU uvolnit vízovou povinnost pro turecké občany cestující do schengenského prostoru. Původně se o této otázce mělo rozhodnout v červnu, ale s ohledem na turecké odmítnutí vypořádat se s několika zbývajícími podmínkami, bylo odloženo na říjen, uvádí odborník.

Hrozí diplomatická krize

V centru této slepé diplomatické uličky leží požadavek EU, aby Turecko změnilo svou protiteroristickou legislativu tak, aby více reflektovala normy nastavené Evropským soudem pro lidská práva, vysvětluje politolog. Míní, že cílem je omezit aplikaci příslušného zákona na skutečné teroristické činy a zabránit jeho zneužití k omezování svobody projevu.

"Avšak atmosféra po puči omezí ochotu (turecké) vlády upravit turecké protiteroristický rámec," předvídá expert. Soudí, že výsledkem bude zřejmě diplomatická krize, která vypukne nejpozději v říjnu, jelikož Turecko obviní EU, že odmítla dostát svým závazkům. Celá dohoda o uprchlících, v rámci která Turecko nadále hostí více než 2,8 milionu syrských uprchlíků, tak může být ohrožena a může mít dopad na příliv žadatelů o azyl, varuje Ülgen.  

V neposlední řadě odborník očekává, že zmařený puč bude mít dopad na tureckou schopnost přispívat k bezpečnosti regionu. Turecká armáda nyní projde bolestivým procesem čistky od Gülenových stoupenců a její morálka a soudržnost bude nevyhnutelně ovlivněna v době, kdy ozbrojené síly hrají zásadní roli v turecké snaze bojovat s kurdskými separatisty a teroristy z IS a kdy Turecko posiluje ostrahu své hranice, aby pomohlo omezit přílivu zahraničních džihádistů na syrská území ovládaná IS, konstatuje politolog.    

"Oslabená důvěra po pokusu o převrat puči zproblematizuje především vzájemnou spolupráci mezi armádou, policií a zpravodajskými službami," obává se Ülgen. Deklaruje, že podobně jako úspěšné převraty i neúspěšné puče mají velký vliv na zahraniční a bezpečnostní politiku země. Zmařený puč v Turecku tak již zvýšil pravděpodobnost, že Ankara brzy dosáhne kritického milníku ve svých vztazích s USA a EU, uzavírá expert.   

Související

Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016).

Turecko obvinilo USA z organizace puče v roce 2016

Turecký ministr vnitra obvinil Spojené státy, že v roce 2016 zorganizovaly nakonec neúspěšný pokus o státní převrat, který podle Ankary provedli příznivci hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena. S odvoláním na turecký list Hürriyet o tom dnes napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí obvinění odmítlo jako "nepodložené a nezodpovědné".
Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016), vážná situace před Bosporským mostem.

Turecko stále řeší pokus o puč, padlo 70 doživotních trestů

Soud v Istanbulu dnes vynesl doživotní tresty vězení nad 70 bývalými studenty vojenské akademie, které uznal vinnými z účasti na pokusu části armády o převrat z roku 2016. Napsal to deník Daily Sabah. Kadeti vinu odmítají. Netušili prý, že jsou součástí vojenského puče. Domnívali se tehdy, že je vezou do Istanbulu na vojenské cvičení.

Více souvisejících

vojenský převrat v Turecku (15. července 2016) USA (Spojené státy americké) Turecko

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy