Prokletý letoun Tu-154? Poprvé havaroval v Praze, na palubě byla kapela Evy Pilarové

Moskva/Praha - Příčina dnešního leteckého neštěstí u Soči zatím nebyla oficiálně stanovena. V médiích se sice objevila zpráva, že za havárií mohli být teroristé, experti se však spíše přiklánějí k technické závadě stroje TU-154. Na svém kontě jich má požehnaně.

Letoun ruského ministerstva obrany s 92 lidmi na palubě, včetně 64 členů slavného Alexandrovova armádního souboru písní a tanců, se dnes časně ráno zřítil do Černého moře krátce po startu z letoviska Soči. Nikoho živého se dosud nalézt nepodařilo, záchranáři vytahují z moře jen mrtvé. Nepředpokládají, že by katastrofu měl někdo šanci přežít.

Experti se podle agentury Interfax přiklánějí k verzi, že letoun havaroval v důsledku technické poruchy, která se projevila v okamžiku, kdy se letoun snažil nabrat výšku. Chyba zkušených pilotů je podle zdroje málo pravděpodobná a počasí bylo příznivé. Dříve se hovořilo i o možnosti srážky s ptáky či načerpání nekvalitního paliva při mezipřistání v Soči. Hypotéza teroristického útoku je podle Interfaxu téměř vyloučena.

Výběr případů pádů letadel Tu-154 s více než 60 oběťmi

 19. února 1973 - Při přistávacím manévru letadla Tu-154 letecké společnosti Aeroflot na lince Moskva-Praha zahynulo v Praze-Ruzyni 66 osob. Mezi těmi, kdo katastrofu nepřežili, byli i muzikanti z kapely zpěvačky Evy Pilarové, kteří se vraceli z úspěšného kubánského turné v Havaně. Zachránil se z nich pouze hudebník Petr Marcol.

7. července 1980 - Letoun Tu-154 se zřítil krátce po svém startu v bývalé kazašské metropoli Almaty. Zahynulo 163 lidí.

11. října 1984 - Letadlo Tu-154 společnosti Aeroflot se zřítilo při mezipřistání v Omsku: 178 mrtvých.

10. července 1985 - Havárie Tu-154 nedaleko uzbeckého Učkuduku si vyžádala 200 obětí.

8. února 1993 - Íránské dopravní letadlo Tu-154 na vnitrostátní lince Teherán-Mašhad se zřítilo po srážce se stíhacím bombardérem Suchoj-22 asi 15 kilometrů od Teheránu. Zahynulo 132 lidí.

6. června 1994 - Tu-154 čínské společnosti Northwest Airlines na lince Si-an - Kanton se zřítilo po startu. Zahynulo všech 160 lidí na palubě.

29. srpna 1996 - Letadlo Tu-154 ruské společnosti Vnukovo Airlines se 141 osobami na palubě havarovalo nad norským souostrovím Špicberky. Neštěstí nikdo nepřežil.

3. července 2001 - Letadlo Tu-154 se zřítilo u sibiřského města Irkutsk. Zahynulo všech 145 osob.

Psali jsme: Při leteckých nehodách zahynula řada umělců, tělo Glenna Millera se nikdy nenašlo  

12. února 2002 - Íránské letadlo Tu-154 se na lince Teherán-Chorramábád zřítilo při přistávacím manévru: zahynulo všech 117 lidí na palubě.

22. srpna 2006 - Na východě Ukrajiny, asi 45 kilometrů od Doněcku, havarovalo letadlo Tu-154 se 170 lidmi na palubě. Neštěstí nikdo nepřežil.

10. dubna 2010 - Při pádu letadla Tu-154 u ruského Smolenska zahynulo 96 osob z Polska, mimo jiné prezident Lech Kaczyński, jeho choť, skoro celá polská generalita, několik poslanců a guvernér národní banky. Letěli do ruské Katyně uctít památku 22.000 Poláků zastřelených v roce 1940 sovětskou tajnou policií NKVD.

Související

Více souvisejících

Tu-154 zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci (25.12.2016) Letecké nehody

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy