Výbuch v letadle s Alexandrovci? Rusko prozradilo, co se stalo na palubě

Moskva - Příčinou pádu letadla Tu-154, které se na konci prosince krátce po startu zřítilo do Černého moře, nebyl teroristický útok. Napsal to deník Kommersant s odkazem na výsledky vyšetřování. Pád letadla, na jehož palubě byla část sboru Alexandrovců, tedy zapřičinila technická závada nebo chyba pilota.

Ruský list Kommersant dnes napsal, že odborníci na důkazních materiálech ze zříceného letadla nenašli stopy po výbuchu ani po zásahu raketou zvenčí. Nebyly nalezeny ani stopy po výbušnině či šrapnelu.

Vyšetřovatelé na základě této expertizy vyloučili, že by se letadlo stalo terčem teroristického útoku. Jako nejpravděpodobnější varianta se nyní podle nich jeví chyba posádky.

Ruské ministerstvo obrany už dříve oznámilo, že na troskách letadla nebyly nalezeny žádné známky výbuchu ani požáru. Náčelník služby bezpečnosti letů vojenského letectva Sergej Bajnětov ale nepopíral, že se pracuje i s verzí terorismu. Ta je nyní vyloučena.

Ministr dopravy Maxim Sokolov tvrdí, že stroj Tu-154 byl zničen nárazem na vodní hladinu a mořské dno. Za havárií očividně byla "nesprávná funkce" techniky, prohlásil podle agentury Interfax. 

Psali jsme: Příčina pádu ruského letadla odhalena? Analýza odhalila, co se stalo V letadle bomba nevybuchla, tvrdí Rusko. Terorismus nevyloučilo Kapitáne, padáme, vykřikl prý pilot letadla s Alexandrovci. Kolem nehody je řada nejasností Našla se skříňka ze zříceného letadla s Alexandrovci, Tu-154 mají zákaz létání  

Letoun Tu-154 se zřítilo do Černého moře 25. prosince 2016 krátce po startu z letiště v Soči, kde mělo mezipřistání. Letadlo směřovalo do Sýrie. Na palubě bylo 92 osob včetně členů armádního souboru Alexandrovovci, kteří měli vystupovat před ruskými vojáky v Sýrii. Pád letadla nikdo nepřežil.

Ruská média nyní spekulují, co přesně se na palubě letounu stalo. Tvrdí, že letadlo se zřítilo do moře buď kvůli chybě druhého pilota, nebo kvůli nadměrné hmotnosti nákladu. Ministerstvo obrany tyto spekulace ale odmítlo a obviňování pilota bez důkazů označilo za "nemorální".

Za nehodu možná může závada vztlakových klapek, informoval dříve ruský portál Life.ru, který se odvolává na analýzu záznamníku hovorů z kokpitu. K této možnosti se přiklání i list Kommersant, který tvrdí, že podle dosavadních poznatků měl letoun po startu problémy se vztlakovými klapkami. Pilot možná nezvládl manévr a nedodržel povolený úhel stoupání stroje.

Vztlakové klapky jsou pohyblivým mechanizmem na křídlech letounů, který zajišťuje zvýšení vztlaku tak, aby při startu či přistání mohl stroj letět při nižší rychlosti.

Související

Více souvisejících

zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci (25.12.2016) Rusko Alexandrovci

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy