EXKLUZIVNÍ rozhovor s aktivistkou, která napadla Zemana: Volte ho, pokud chcete smrt a válku

ROZHOVOR - Přijela do Prahy, napadla při protestní akci prezidenta Miloše Zemana, vyfasovala od soudu podmínku a vrátila se zpět na Ukrajinu. Tak by se ve zkratce daly popsat poslední dny ukrajinské aktivistky Angeliny Diašové ze skupiny Femen. Proč přijela do Prahy a zaútočila na Zemana? Proč by lidé podle jejího názoru neměli Zemana volit? A jak vidí budoucnost? Nejen to prozradila v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Přijela jste do Prahy a svlečená do půl těla jste vyděsila prezidenta Miloše Zemana. Jaký byl hlavní úmysl vaší akce?

Chtěla jsem upozornit na nebezpečí pro druhé kolo prezidentských voleb. Pokud si totiž lidé zvolí Zemana, zvolí zároveň válku, krveprolití, jelikož český prezident je blízkým přítelem Vladimira Putina, který anektoval Krym a vede proti Ukrajině otevřenou válku. Na těle jsem měla napsáno „Zeman – Putin‘s slut“ (Zeman – Putinova děv*ka – pozn. red.). Musela jsem na to upozornit, jelikož i my jsme na Ukrajině dříve měli podobného člověka – tím byl Viktor Janukovyč. Ten přinesl do naší země válku a stejně jako váš prezident měl velmi blízký vztah k Putinovi.

Myslíte si, že jste tou akcí dosáhla svého záměru?

Doufám, že ano, ale není to jen na mně. Jsou to lidé, občané České republiky, kteří musejí vylézt ze svých úkrytů a podívat se objektivně na realitu. Neměli by ignorovat to, že někdo přijel do České republiky s tak závažným vzkazem na těle. Měli by se zamyslet nad tím, proč jsem takovou akci uspořádala.

Uvědomila jste si, že by se vaše akce mohla způsobit opačnou reakci, než jste očekávala?

Slyšela jsem o tom, že mnoho Čechů vnímá moji akci jinak, než bylo mým úmyslem. Snaží se různě překrucovat fakta. Každopádně teď záleží na vás, jak vám je drahá svoboda a mír v budoucnosti. Pokud si zvolíte Zemana, musíte počítat s tím, že jednoho dne k vám Putin přijde a bez varování vám vezme třeba Karlovy Vary. Stejným způsobem, jako nám vzal Krym. Putin je vrah, je symbolem zla – to si lidé musejí uvědomit.

Byl tento útok pouze předmětem kritiky Miloše Zemana, nebo jste byla nějak osobně zainteresovaná ve volbě prezidenta ČR? Máte svého favorita?

Ne, nechtěla jsem podpořit nějakého konkrétního kandidáta. Šlo mi jen o to upozornit a varovat Čechy před politikou Miloše Zemana, jelikož jim hrozí nebezpečí, před kterým není radno zavírat oči. Oni ještě mají příležitost k tomu správnému rozhodnutí.

Přijela jste do České republiky jen kvůli této akci, nebo jste tu byla déle?

Ne, přijela jsem jen kvůli této akci.

Vy jste členkou aktivistické skupiny Femen. Co tento spolek dělá? Jaké je jeho poslání?

Femen je ženská skupina, která má svůj původ na Ukrajině, ale rozšířila se a dnes působí na celém světě. Dnes jde o globální hnutí, které v první řadě bojuje proti patriarchátu.

Co myslíte tím patriarchátem?

Představte si třeba takového tříhlavého draka. Jednou z těch hlav je politika, druhou je „sextrémismus“ a třetí je náboženství. Na tomto patriarchátu je postaven svět a my se snažíme o změnu. Proti němu se snažíme bojovat. Chceme svět bez diktátorů, bez náboženství. Svobodu a mír.

Daří se vám upozorňovat na problémy, které podle vašeho názoru sužují svět?

Myslím si, že ano. Jsem přesvědčena, že náš boj s patriarchátem je docela dost efektivní. Rozhodně naše práce přináší své ovoce. Třeba si někdo řekne, že nejsme příliš vidět, ale věřte mi, že tak to není. Kdo by se třeba zajímal o to, co všechno děláme, může se podívat na naše internetové stránky. Provádíme celou řadu akcí a podle mého názoru se nám celkem daří.

Je předmětem vašich politických protestů jen Putin, nebo „útočíte“ i na někoho jiného? Zaregistroval jsem například váš podobný protest při setkání prezidentů Ukrajiny a Běloruska...

Jak jsem již zmínila, bojujeme proti patriarchátu jako takovému. Je to diktátorský systém, kterého je Putin součástí, ale jsou tam samozřejmě i jiní politici. Bylo by směšné si myslet, že děláme podobné akce jen proti ruskému prezidentovi. Protesty se mohou týkat různých politiků z různých zemí, hranice států pro nás nejsou důležité.

Co si myslíte, že má Vladimir Putin za lubem? Jaké úmysly má s Evropou?

Vladimir Putin je nenasytný politik. Jemu nestačí, že vládne, co se týče rozlohy, největší zemi na světě. On chce víc. To je důvod, proč anektoval Krym. To je důvod, proč následně napadl východní Ukrajinu. Pochybuji o tom, že se teď zastaví. Dobytá území mu stačit nebudou, je možné, že napadne další země. Vlastně ani Krym nebyl jeho prvním soustem. Tuhle válku začal už mnohem dřív, a to před 10 lety, kdy napadl Gruzii.

Myslíte si, že je to právě český prezident Zeman, který je nejsilnějším partnerem Putina v Evropě?

Miloš Zeman je jediným evropským prezidentem, který otevřeně podporuje Rusko i po tom, co Moskva anektovala Krym, takže z tohoto pohledu ano.

Proč Rusko potřebuje Zemana?

Všichni víme o mezinárodních sankcích, které byly na Rusko uvaleny. To mu svázalo jak ruce, tak nohy. Zeman aktivně a pravidelně sankce proti Rusku kritizuje. Pokud by se, nedej bože, jeho přání naplnilo, tak si raději ani nechci představovat, co by se s Evropou stalo. Zrušení sankcí by totiž Putina zcela osvobodilo a on by se mohl plnohodnotně věnovat svým vojenským záležitostem.

Proč podle vás Zeman Putinovi podlehl?

Víte, nejspíš v tom budou hrát roli nějaké jeho zájmy a případný prospěch. Jsem si jistá tím, proč Rusko využívá Zemana. Do hlavy českému prezidentovi však nevidím.

Jak jste reagovala na Zemanova slova o tom, že by se Ukrajina měla vzdát Krymu a požadovat za něj finanční kompenzaci? A jak na ně zareagovala ukrajinská společnost?

Samozřejmě, že Zemanova slova o tom, že by měla Ukrajina žádat kompenzaci například v podobě ropy nebo plynu, Ukrajinu hodně pobouřila. Tato slova nejsou normální od někoho, kdo je prezidentem evropského státu. Co na to mohu říct? Snad jen, že bych Zemanovi navrhla, aby dal Rusku svoje Karlovy Vary výměnou za nějakou kompenzaci v podobě ropy nebo plynu.

Myslíte si, že má Ukrajina šanci na znovuobnovení suverenity? Navrátí se jí okupovaná teritoria?

V historii si naše země prošla tím, že se ji všichni snažili trhat na kousíčky. Já ale pořád doufám, že spravedlnost nakonec, i přes to, co všechno se stalo, zvítězí a svoji zemi získáme zpátky. Jakým způsobem bychom ji měli získat – to vám teď nemohu říci. Nejdůležitější ze všeho v tuto chvíli je, aby skončila válka. Jenže tu začal Putin, takže to bude složité.

Jak se změnila Ukrajina po revoluci, která v zemi proběhla před čtyřmi lety a která stála místo tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče? Zlepšila se zdejší situace?

Do té doby, dokud neskončí válka, nejspíš žádnou velkou změnu nepocítíme. Jak se něco může změnit k lepšímu, když denně umírají na východě země desítky lidí? Kvůli válce zatím nemůžeme mluvit o nějakém zlepšení. Ekonomika je v bídném stavu, morálka obyvatelstva je na bodu mrazu. Musíme si počkat na to, až válka skončí. Poté, co se tak stane, si myslím, že se situace zlepší.

Související

Více souvisejících

Anželina Diašová (ukrajinská aktivistka) napadení Miloše Zemana polonahou aktivistkou (12. 1. 2018) Ukrajina Rusko Volby prezidentské volby 2018 FEMEN

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy