Sporný chrám v Jekatěrinburgu? Putin se chce zeptat na názor občanů

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes vyslovil pro průzkum názorů veřejnosti Jekatěrinburgu na spornou stavbu kostela v tamním parku. Obyvatelé čtvrtého největšího ruského města proti realizaci stavebního projektu místních úřadů od pondělí protestují při nepovolených demonstracích a téměř stovku jich policie už zadržela. Radnice tvrdí, že průzkum mínění už začal a stavba byla zatím přerušena.

Chrám svaté Kateřiny (Jekatěriny) se úřady rozhodly postavit v parku v centru města, který je mezi obyvateli oblíbený. Pondělní živelný protest se obešel bez zásahu pořádkových sil, při úterním policie už zatýkala. Dodneška policisté podle agentury TASS zadrželi 96 lidí, z nichž 21 soud poslal do vězení na dva až deset dní.

Úterní demonstraci předcházela schůzka obou stran sporu u gubernátora Sverdlovské oblasti, která ale nevedla k nalezení kompromisu. Úřady se stavby chrámu, který podle médií financují i dva místní miliardáři, nehodlají vzdát.

Putin dnes v Soči podle agentury TASS navrhl uspořádat průzkum mínění obyvatel města na stavbu nového chrámu. Obyvatelé podle médií nemají nic proti chrámu samotnému, ale nelíbí se jim, že se nestaví na historickém místě, nýbrž v parku.

Ruský prezident ke sporu rovněž poznamenal, že investoři projektu by se měli zabývat i možností vybudovat ve městě nový park a také zlepšováním veřejných prostranství.

Starosta Jekatěrinburgu Alexandr Vysokinskij novinářům následně řekl, že úřady dnes už s průzkumem veřejného mínění začaly. Původně dodal, že v průběhu sondáže, která má trvat dvacet dní, bude stavba pokračovat, večer ale podle agentury TASS sdělil, že dnes se už práce zastavily a "stavba bude čekat".

Ruská pravoslavná církev chce, aby chrám svaté Kateřiny byl hotov do roku 2023, kdy město oslaví 300. výročí svého založení carem Petrem I. Velikým.

Související

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Více souvisejících

Vladimír Putin Rusko Jekatěrinburg

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy