Britský narozený princ dostal jméno George Alexander Louis

Londýn - Kensingtonský palác dnes oznámil, že právě narozený syn a dědic trůnu se bude jmenovat George Alexander Louis, píše server BBC.

Jméno George (Jiří) bylo favoritem sázkových kanceláří. Následník trůnu bude tedy nositelem jména George z Cambridge.

Jméno bylo oznámeno poměrně rychle, protože v roce 1982 se čekalo sedm dní, než bylo známo jméno Williama, a dokonce měsíc, než se zveřejnilo jméno Charlese v roce 1948.

V Británii se též začalo spekulovat o tom, že by královna Alžběta II. abdikovala. Nic takového se ale určitě nechystá, píše web ČT. Během loňských oslav diamantového jubilea připomínající šedesát let Alžbětina panování bývalý britský premiér John Major prohlásil, že úvahy o královnině abdikaci jsou "zcela absurdní". Panovnice podle něj bude sloužit po zbytek života, dokud jí to zdravotní stav umožní.

Navíc podle autora několika knih o britské monarchii Roberta Laceyho právě rozhodnutí nizozemské královny abdikovat upevnilo Alžbětino přesvědčení na britském trůnu vytrvat. "Posílilo to její pocit, že Nizozemci neví, co obnáší být monarchou, a že ona by měla pokračovat až do konce," uvedl spisovatel pro agenturu AP. "V britském systému je koruna práce na celý život," dodal.

Související

Více souvisejících

Princ William Princ George z Cambridge (George Alexander Louis)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy