Obří vrak Costa Concordia zachráněn. I díky firmě z Česka

Giglio/Řím - Vyzvedávání obřího vraku lodi Costa Concordia, která loni ztroskotala poblíž italského ostrova Giglio, bylo dnes úspěšně dokončeno. Jeřáby vytahovaly vrak na hladinu od pondělního rána, celá operace pak skončila čtyři hodiny po pondělní půlnoci. Loď je nyní ve vzpřímené poloze, avšak podpíraná pod kýlem i podél něj. Až za několik měsíců bude odvlečena a sešrotována. Úspěch je, že se nerozlomila a zůstala vcelku, takže z ní neunikly toxické látky.

Costa Concordia váží více než 114.000 tun, je tedy dvakrát těžší než Titanic. Plavidlo dlouhé jako tři fotbalová hřiště do vzpřímené polohy zvedalo více než 50 navijáků s řetězy a lany. Vlastník luxusní výletní lodě, společnost Costa Cruises, odhaduje náklady na záchrannou operaci na nejméně 600 milionů eur (zhruba 15,5 miliardy korun).

Kolos z vody nejdříve táhla ocelová lana. Když se podařilo loď nadzvednout o 25 stupňů, byla napuštěna voda do obřích kovových nádrží připevněných na boku nad hladinou. Tíha této vody pak pomáhala dostat loď do svislé polohy. Stojí teď na umělém dně, které bylo předem připraveno.

Šéf civilní ochrany Franco Gabrielli řekl, že bok, který spočíval ve vodě, je těžce poškozen a bude potřebovat opravu. Velkou část práce podle něj ještě zbývá udělat. Poškození kýlu prozkoumá detailně miniaturní ponorka opatřená kamerou. Podle snímků, které dodá, budou vytvarovány vzduchové komory, které budou připevněny k pravému boku.

Pokud se to podaří, bude se postupně z komor na obou stranách vraku voda vypouštět a loď bude moci být odvlečena do hluboké vody. Odtud by pak mohla být odtažena k rozebrání a sešrotování. Zatím se počítá s tím, že to bude v létě příštího roku.

Záchranáři také začnou prohledávat vnitřní prostory plavidla. V lodi jsou stále ostatky pasažérky Marie Grazie Tricaricové, která na palubě společně se svou 17letou dcerou slavila své 50. narozeniny. Dcera katastrofu přežila. Očekává se také nalezení ostatků 33letého člena posádky, indického číšníka Russela Rebella, který byl naposledy spatřen, jak pomáhá pasažérům při opouštění lodi. Jejich příbuzní by dnes měli dorazit do přístavu.

Na operaci se podílela i česká firma, která pro tuto operaci poskytla speciální materiál. „Naše firma dodala norné stěny, které jsou vyrobeny z polypropylenu. Je to výrobek válcovitého tvaru, je to takový rukáv naplněný sorpčním materiálem a tyto materiály zabraňují tomu, aby se ropné produkty při likvidaci této havárie dostaly dál do moře," vysvětluje obchodní ředitel Petr Ledvina.

Práci ztěžovalo hlavně špatné počasí. Trvala tak mnohem déle, než se původně očekávalo. To se samozřejmě nelíbilo tisícům lidí, kteří k pobřeží přes den dorazili, ani italským novinářům, píše rozhlas.cz. „U stolu na papíře jsou dvě plus dvě vždycky čtyři. Zatleskejte těmto lidem, kteří odvádějí skvělou práci. Na moři není nic jistého. Člověk neví dne, ani hodiny. To si laskavě uvědomte, dámy a pánové," hájil záchranné týmy jeden z námořníků z ostrova Giglio.

Následky případného neúspěchu vyprošťovací akce mohly být katastrofální. V lodi je spousta chemikálií, které by v případě rozlomení lodě a úniku do moře způsobily ekologickou katastrofu. Jde o tisícovky litrů maziv, barev, insekticidů či ředidel.

Dosud zavřené mrazáky jsou podle CNN plné mléka, sýrů či vajec a dalšího rozkládajícího se obsahu včetně 1268 kilogramů kuřecích prsíček, 8200 kilogramů hovězího, 2460 kilogramů sýra a 6850 litrů zmrzliny. Odstraňování obsahu zabere měsíce.

Související

Více souvisejících

Costa Concordia

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy