Horor na Ukrajině: Desítky lidí zmizely beze stopy, tvrdí opozice

Vilnius/Kyjev - Ukrajinský opoziční aktivista Dmytro Bulatov dorazil v noci na dnešek do litevského Vilniusu, kde podstoupí léčbu vážných zranění způsobených únosci. Pětatřicetiletý Bulatov odletěl v neděli z Ukrajiny a přes lotyšskou Rigu dorazil po půlnoci do Litvy, která mu nabídla bezplatnou léčbu. Podle ukrajinské opozice od počátku nepokojů zmizelo beze stopy 36 lidí.

Bulatova v lednu unesli neznámí pachatelé, kteří ho mučili po celé dva týdny, kdy byl pohřešován. Ukrajinským médiím vylíčil, že se ho únosci, údajně mluvící s ruským přízvukem, mimo jiné pokoušeli ukřižovat a uříznout mu ucho. Kvůli účasti na protestech Bulatovovi původně hrozilo až osm let vězení. 

Podle ukrajinských médií prošetřuje policie tři verze Bulatovova únosu. Akce policejního komanda Berkut, o níž je přesvědčena opozice, mezi nimi ale není. Vyšetřovatelé soudí, že aktivista mohl být unesen kvůli výkupnému, případně mohlo jít o "chuligánský zločin výtržníků". 

Podle dnešního sdělení zdrojů z vilniuské kliniky je Bulatov "fyzicky na dně" a není schopen komunikace s médii. Svůj boj proti režimu ale vzdát nehodlá. 

V Litvě se už léčí tři další aktivisté, kteří jsou podle ukrajinské opozice obětí policejního násilí. Únosy a mučení, často zdokumentované videonahrávkami a fotografiemi na sociálních sítích, mají podle opozičních vůdců na svědomí členové úderných policejních komand Berkut.

Opozice dnes zveřejnila statistiku zadržených a pohřešovaných. Ve vazebních celách policie v současné době drží 119 lidí, dalších šestatřicet osob beze stopy zmizelo. Podle opozice jsou ve vážném ohrožení, hrozí jim stejný osud, jaký potkal Bulatova nebo zavražděného aktivistu Jurije Verbyckého. Údaje o počtu mrtvých se různí, podle policie zahynuli tři lidé, opoziční údaje jsou přinejmenším dvojnásobné.

Prezident Viktor Janukovyč se dnes podle zprávy prezidentské kanceláře vrátil po nemoci do úřadu. V úterý má na Ukrajinu znovu dorazit ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová, v Kyjevě je pak očekávána náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová.

Hlavní problém Ukrajiny: Etnicita

Tradičně je ukrajinská politická scéna rozdělována na levobřežní a pravobřežní – na východ od řeky Dněpru je prý promoskevská, na západ probruselská. Prostý pohled na výsledky prezidentských voleb v roce 2010 ale naznačí, že toto zeměpisné zjednodušení neodpovídá faktům.

Prozápadně vnímaná Julija Tymošenková získala většinu i v oblasti na severovýchod od řeky Dněpr, Viktor Janukovy, který je označován za proruského, obdržel většinu hlasů na celém černomořském pobřeží a částečně i v Zakarpatské oblasti Ukrajiny (kdysi Podkarpatské Rusi). Důvod je prostý: Ukrajinu nedělí Dněpr, ale hned tři skupinové identity: etnická, náboženská a sociální, uvedly Literarky.cz.

Podle posledního sčítání lidu (2001) žije na Ukrajině 77,8 % Ukrajinců a 17,1 % Rusů. Na západě republiky činí převaha ukrajinštiny 94,4 % oproti 3,1 % ruštiny, na východě je poměr obrácený – 86 % ruština a 3,7 % ukrajinština (dopočet tvoří suržik, směs ukrajinštiny a ruštiny).

Z těchto odlišností je dnes na ulicích nejvíce zpolitizovaná ta etnická. Pro některé Rusy je „U-krajina" okrajem Ruska a ukrajinština je jen směsí ruštiny a polštiny. Spolu s ruským historikem a etnografem Lvem Gumiljevem lze ale říci, že od dob Kyjevské Rusi proběhla v prostoru panství Rurikovců nová etnogeneze, jejímž výsledkem jsou odlišné slovanské národy: Ukrajinci, Bělorusové a Rusové (možná i Rusínové). Tyto národy byly uzavřeny do umělých politických celků, kterým se říká státy. Jejich hranice byly nakresleny až v sovětských dobách, carská říše měla gubernie napříč etnickým rozhraním.

Související

Volodymyr Zelenskyj Komentář

Zelenského mistrovská diplomacie. „Vítězný“ plán je třeba vnímat úplně jinak

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zamířil na Valné shromáždění OSN v New Yorku s jasným záměrem – představit šéfovi Bílého domu Joeovi Bidenovi „vítězný plán“. Ten se ale zdá silně nadsazený a je možné, že to Ukrajina dělá záměrně. Rusko totiž nemůže odmítnou všechny její požadavky, na což Kyjev spoléhá.

Více souvisejících

Ukrajina Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014 Dmytro Bulatov (ukrajinský aktivista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 15 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy