Jak Hitler dobyl Evropu, tak Putin projde Ukrajinou. Volyňští Češi mají strach

Žytomyr (Ukrajina) - Tank T-34, na kterém hrdě vlaje žlutomodrý prapor, vévodí ústřednímu náměstí v ukrajinském Žytomyru, psaném v češtině často jako v ruštině Žitomir. Stejnojmenný hotel a všudypřítomná sídliště svým vzhledem stále připomínají doby reálného socialismu. I číšnice v blízké kavárně hrdě nosí žlutomodré stužky na znamení solidarity se zemí, která právě prožívá těžké chvíle. Více než čtvrtmilionové město obklopují na výpadovkách kontrolní stanoviště policistů v přilbách a s automatickými puškami Kalašnikov. Prohlížejí hlavně dodávky se značkami z východních regionů, ovládaných proruskými povstalci proti nové prozápadní vládě ve 150 kilometrů vzdáleném Kyjevě.

"Bojíme se," říká lámanou češtinou Serhij Mykola, déle než dva roky nezaměstnaný učitel hudby, horko-těžko přežívající z invalidní penze. Je jedním z místních Čechů, kteří by teď nejraději dali rychle vale Ukrajině a přestěhovali se vlasti předků.

"Víte, co se děje na východě Ukrajiny. Hrozí válka s Ruskem. Jestli vypukne, neskončí na hranicích, ale dojde do Žytomyru, do Kyjeva a na západ. Pochybuji, že by ukrajinská armáda byla schopna čelit ruským vojskům. Válka bude rychlá. Jak Hitler dobyl Evropu, tak Putin projde Ukrajinou - za jeden, dva dny. Pak vypuknou problémy s partyzány," předvídá a zdůrazňuje, že "česká vláda by měla přesídlit krajany, kteří by rádi pracovali pro Česko".

To, že žádosti krajanů využila ruská propaganda k osočování kyjevského režimu z útlaku menšin, včetně české, nepovažuje za argument. "Nevěřím ani (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi, ani (ministru zahraničí Sergeji) Lavrovovi, ani ruské vládě. Lžou, klamou. Jedno říkají, druhé dělají, i když tajně. Nemůžeme vědět, co se stane zítra," míní o ujišťování Moskvy, že vpád na Ukrajinu nechystá. 

Paní Míla, nebo-li Milintina Denisjuková, by se do Čech taky ráda přestěhovala. Za potomky studujícími v Brně. Ale připouští, že má příliš malou penzi, v přepočtu zhruba dvě tisícovky korun. "Za to v Česku nepřežije ani penzista - a sotva mě jako pětašedesátiletou vezmou do práce," konstatuje.Někdejší metropole volyňské gubernie, rodiště slavného raketového konstruktéra Sergeje Koroljova, který dostal do vesmíru první družici i prvního kosmonauta, pociťuje dopady krize i bez hrozby občanské války či ruské invaze. V místních fabrikách dříve pracovaly tisíce lidí, ale teď je podle paní Míny hospodářská situace tak špatná, že jako penzistka ještě čas od času pomáhá potomkům. Vnučka je vyučená prodavačka, ale o práci nezavadí, dcera právnička se v profesi neuplatní, a tak je ráda za místo v salónu krásy.

"Nám už je to fuk, jak se zpívá. Ale bojíme se o mládež," říká. "Kdyby česká vláda pomohla, vnučka a dcera by do Čech jely. Tady není stabilita," vzdychá nad cenami, které o překot rostou.

Psali jsme:
Češi ve Lvově tančí a chtějí bojovat za EU: Otřete si nohy o Putina  

Ruský prezident Putin se slibem, že bude chránit etnické Rusy kdekoliv žijí, pustil do agresivní kampaně za obnovení hrdosti a asertivity ruského lidu, jež Rusové ztratili po rozpadu Sovětského svazu. Putin se v posledních týdnech zaměřil na sousední státy, které mají významnou ruskou menšinu. Kromě anexe Krymu sbírá petice separatistů v Moldavsku či rozdává pasy krajanům v Pobaltí. Podle nedávných průzkumů osmdesát procent obyvatel Ruska schvaluje Putinovo jednání.

Touto strategií se Putin dostává do sporu se Severoatlantickou aliancí kvůli Estonsku a Lotyšsku. V těchto členských státech žijí významné ruské menšiny, jež si dlouho stěžují na diskriminaci. Aliance proto zesílila letecké hlídky nad Pobaltím a také tam poslala cvičit vojáky. Naopak Rusko tento měsíc provedlo raketové testy a zahájilo rozsáhlé cvičení, které zasahuje i k hranicím s Lotyšskem a Estonskem, píše Natoaktual.cz s odkazem na list The Washington Post.

Řada politiků se vydává za stoupence Margaret Thatcherové, nebo ji přinejmenším uznávají a ukazují, že mají její knihy ve své knihovně. Buď je ale nečetli vůbec, nebo jenom něco. Jinak by si museli pamatovat, jak v knize Umění vládnout říká: "Svět nikdy nepřestal být nebezpečný, to jen Západ přestal být ostražitý." Tato slova napsala po událostech z 11. září 2001. Kdyby dnes žila, zcela jistě by je akcentovala ještě s větším důrazem.

"Je na místě si položit otázku. Platí současná bezpečnostní strategie? Je skutečně dokumentem, který dává předpoklad k zajištění životních a strategických zájmů České republiky a jejich občanů? Odpovídá bezpečnostní prostředí tomu, které bylo vzato v potaz při jejím zpracování, kdy hlavní zdroj nestability představoval Balkán? Jakou míru bezprostředního rizika pro ČR přinese hrozba toho, že Ukrajina může skončit na dlouho jako zhroucený stát v přímém sousedství s EU a NATO na jedné straně a na druhé s Ruskem?" ptá se bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

Související

Více souvisejících

Volynští Češi (Ukrajina) Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy