Vybíráte velké auto pro celou rodinu? Rady, jak nenaletět

Praha - Dnes je na trhu celá řada velkoprostorových rodinných vozů (tzv. MPV) a většina z nich je už i velmi dobře promyšlená. Přesto by měl zájemce o MPV pečlivě vybírat a především si uvědomit několik zvláštností, které by ho mohli při návštěvě servisu nebo při řešení drobných oprav překvapit.

"Už svým založením mají MPV velkou prosklenou plochu, což se v případě oprav rozbitého okna může pěkně prodražit. Například čelní sklo na oblíbené MPV Ford S-Max stojí od zhruba 7000 korun, ale pokud si koupíte dobře vybavený model s dešťovým senzorem nebo vyhříváním čelního skla, což je zejména v zimních měsících velmi příjemné, může se cena takového okna vyšplhat klidně i na 40 000 korun" říká Tomáš Svoboda z Auto ESA.

Vzhledem k větší čelní ploše a tím pádem vyššímu odporu vzduchu mají vozy MPV i vyšší spotřebu paliva než srovnatelné motory například v podobně velkém kombi. Některá MPV mají také kratší převodové stupně, což se do spotřeby rovněž projevuje negativně, ale zase to pomáhá pružné akceleraci a usnadňuje jízdu například s přívěsem nebo při plném zatížení.

Moderní MPV mají také široce variabilní interiér. Sedačky jdou ve většině takových aut nejen sklápět, ale i různě posouvat nebo dokonce vyndat. "Roste i obliba sedmimístných verzí. Pokud kupujete MPV s velmi variabilním interiérem, velmi pečlivě vyzkoušejte všechny mechanismy sklápění sedadel, možnosti jejich vyjmutí a také prohlédněte všemožné přihrádky, schránky a kapsy" doplňuje Svoboda. Do všech možných záhybů se snadno dostanou nečistoty a pokud bývalý majitel vozil v autě hodně špinavé věci, jemné kamínky a písem mohou choulostivý mechanismus skládání sedaček úplně zničit.

Počítejte rovněž s tím, že zejména zadní sedadla v MPV dostávají zabrat, pokud vozíte pravidelně děti. Výrobci dnes hledí především na cenu a konstrukce některých částí není příliš robustní. Nejsou výjimkou vozy s poměrně malým kilometrovým proběhem, které vzadu vržou, některé díly jsou ulomené a ne všechno pasuje přesně, jak má. Vybírejte proto pečlivě a případně máte hned další důvod ke smlouvání o ceně takto poškozeného auta.

Každý má jiné preference, ale vyberte si několik různých aut od různých značek a vyzkoušejte, zda vám vyhovují. "Každé auto má trochu jinak řešenou ergonomii a zatímco někomu se může nejlépe sedět ve Volkswagenu, jinému padne jako ulitý Ford anebo se mu bude líbit Citroen či Renault. Výběr je opravdu široký a jako kupující byste neměli nic uspěchat" radí odborník. Aut bude na trhu dostatek vždycky, takže pokud vám jedno auto "uteče", počkejte si na jiné.

Nejoblíbenější jsou samozřejmě dieselové motorizace, ale s rostoucí složitostí naftových verzí a nákladným servisem se opět někteří motoristé vrací k benzínovým motorům. "Pokud ročně najezdíte málo kilometrů a čekají vás především krátké trasy, aspoň zkuste o benzínovém motoru uvažovat. Nevýhodou je, že u nás je nabídka benzínových MPV menší. Výhodou je zase obvykle nižší pořizovací cena a zpravidla bezproblémový provoz. To o některých dieselech tak úplně neplatí a i když mají nízkou spotřebu, investice do oprav turbodmychadel a filtrů pevných částic se mohou velice prodražit" varuje Svoboda.

Které značka MPV je nejlepší?

Mezi velmi oblíbená MPV patří francouzské vozy Renault Scenic, Citroen Picasso či z novějších třeba Peugeot 5008. Jejich výhodou je široká nabídka ojetin, příznivé ceny a u některých modelů i poměrně slušná nabídka benzínových motorizací. Na druhou stranu ne úplně každému budou vyhovovat typicky francouzské měkké sedačky, které se brzy prosedí, a podivná ergonomie ovládání některých modelů, například Citroenu. Francouzské vozy také figurují ve statistikách spolehlivosti a poruchovosti na nelichotivě nízkých příčkách.

"Zajímavou volbou je trio příbuzných modelů Volkswagen Sharan, Ford Galaxy a Seat Alhambra. Vozy jsou postavené na stejném základě a potěší slušnou praktičnosti a poměrně dobrou spolehlivostí. Většina z nich má ale už za sebou těžký život, mají hodně najeto a po letech provozu už často trpí korozí. Nicméně pro zájemce s omezeným rozpočtem to není úplně špatná volba" říká Svoboda.

Z modernějších vozů je velmi lákavý třeba Ford S-Max, který potěší nejen prostorem, ale také dynamikou a jízdními vlastnostmi. "Na rozdíl od některých jiných vozů je právě u S-Maxe diesel sázka na jistotu, neboť naftové motory 2.0 TDCI patří k těm spolehlivějším" doplňuje odborník. Z konkurence jmenujme také třeba Opel Zafira, který sice nepotěší dynamikou a jeho diesely jsou poměrně hlučné, ovšem Zafira je spolehlivé a kvalitní auto.

Nedá se samozřejmě generalizovat. Zájemce by si měl především ujasnit, co přesně chce a stanovit si jasný rozpočet, ve kterém chce vybírat. "Pamatujte, že počet ujetých kilometrů není rozhodující, zajímejte se především o stav celého auta a jak na vás působí. Při sebemenších pochybách se podívejte po jiném voze, protože moderních MPV je na trhu opravdu dostatek a jsou za příznivé ceny" uzavírá Svoboda.

Související

Více souvisejících

Auto ESA auto

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy