TEST: Jaguar XF 3.0 S AWD Supercharged: Dravec se čtyřmi ostrými drápy

Před dvěma měsíci jsme vám prozradili, jak jezdí nový Jaguar XF s naftovým dvoulitrem a pohonem zadní nápravy. Tenkrát jsme z britského nováčka byly doslova odvařeni, jenže to jsme ještě netušili, že to nejlepší na nás teprve čeká. Do rukou se nám totiž dostala vrcholná specifikace XF S AWD, která ve svém názvu skrývá benzinový šestiválcový třílitr o výkonu 380 koní. Ten je posílán skrze automat ZF na obě nápravy, přičemž přednost dostává stále "zadek". Díky tomu zde máme divokou šelmu, která dokáže konkurenci slušně zatopit pod kotlem.

Design

Už dříve jsme si zde řekli, že nová generace sedanu XF je oproti předchůdci o 7 mm kratší a o 3 mm nižší. Rozvor narostl o 51 mm a nyní nabízí 2690 mm. Koeficient odporu vzduchu činí 0,26 Cx, což je znát i na velmi dynamicky ztvárněném designu. Jeho ostré tváři pomáhá v základu přítomný S paket, který dodává některé specifické designové prvky.

Mezi ně se řadí sportovní přední nárazník, širší nástavce prahů, spojler na víku kufru a velká litá 19" kola. Zkrátka zde máme sedan kombinující sportovnost, eleganci a luxus. To vše pak podtrhuje tmavě modrý lak karoserie a loga S na zádi a přídi. Upřímně se nám takhle kombinace moc líbí a ve spojení s tmavými okny dává XF S znát, že za jeho volantem bude málokdy sedět řidič "andílek".

Interiér

Jestliže jste si mysleli, že XF vás už ničím nepřekvapí, pak by jste si měli zkusit námi testované ostřejší Sko. Po otevření dveří nás velice zaujala sportovní sedadla čalouněná kůží Taurus a velurem s reliéfním logem S. Posez je v nich naprosto bravurní a i delší dálniční trasy v nich řidič se spolujezdcem ztráví bez problémů. Oko snad každého zájemce o vůz pak spočine na sportovním koženém volantu s výhřevem (výhřev je za příplatek) anebo na digitální palubní štít, jehož rychloměr končí cifrou 320.

Co se týče ovladačů, s novou generací došlo k uklizení některých tlačítek. Nehrozí tak přeplácaný střed palubní desky a řidič ví přesně, kde a čím ovládat jakou funkci. Stejně jako minule se pod čelním oknem táhla decentní lišta s logem výrobce. Někoho by mohl zarazit vcelku rozměrný středový tunel, který může především v řidiči probudit stísněnost.

Zbytek testu hodně ostrého Jaguaru najdete ZDE.

Související

Jaguar XF 2.0d R-Sport (2016)

TEST: Jaguar XF 2.0d R-Sport (2016): Vymazlená kočička

Britský Jaguar se poslední dobou velmi činí v oblasti novinek a faceliftů. Nedávno jsme tak pro vás otestovali omlazený vlajkový model XJ a nyní se dostala řada na nový menší sedan XF. Ten je synonymem luxusního a silného auta, přičemž pod jeho kapotu si můžete navolit rozsáhlé množství motorizací. Nám se do rukou dostala naftová verze se čtyřválcovým dieselem o výkonu 180 koní. K tomu se přidal sportovní paket, automatická převodovka s osmi stupni a pohon zadních kol.

Více souvisejících

jaguar xf

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy