Vyplatí se dovézt auto ze zahraničí, nebo koupit v ČR?

Praha - Opravdu lze v zahraničí koupit lépe vybavené a kvalitnější ojeté auto? Svým způsobem ano, ale ve výsledku se to nemusí vyplatit. Na co bychom si konkrétně měli dát pozor jsme se zeptali Tomáše Svobody, ředitele rozvoje Auto ESA.

"Zatímco koupě vozidla v ČR vás nestojí prakticky nic navíc, maximálně cestu na místo předání, s koupí vozidla v zahraničí se pojí i další náklady. Zaprvé vás zřejmě čeká mnohem větší výdaj na cestu samotnou, což se může u velmi levných aut do ceny značně projevit. S dovozem jsou pak spojeny i další administrativní poplatky, pojištění a podobně. Vše se samozřejmě odvíjí auto od typu auta, ale lze říci, že nikdy převoz nebude levnější než koupě stejného vozidla v Česku" říká Svoboda.

Ani kultura prodeje není za hranicemi kdovíjak dobrá. Zatímco chování prodejců ojetin se u nás postupně zlepšuje, naopak v zahraničí se lze setkat s praktikami, které u nás byly "normální" v druhé polovině devadesátých let. "Plno bazarníků z druhého konce Německa či Holandska se například spoléhá na to, že si auto prostě vezmete, když už jste vážili takovou cestu" říká Svoboda. Praxe ukazuje, že mnohem lepší je stav prodejců blíže českým hranicím, neboť zde ještě není kupujícím líto se otočit a jet zpátky domů.

Kupující také nevěnují řádnou pozornost kupní smlouvě, do které někteří prodejci rádi zapisují klauzule, jako že je vůz určen pro export a že se na něj nevztahují záruky a jiné maličkosti. Ostatně, kdo by chtěl reklamovat auto z druhého konce Evropy, že? Opatrnost je na místě a pokud nevládnete velmi dobře cizím jazykem, vemte si tlumočníka (což vás bude stát peníze). Prodejci také velmi neochotně reagují na e-mailovou korespondenci.

"Samotné ceny ojetin, zváště teď po oslabení kurzu koruny vůči euru, nemusí být výrazně nižší. Oblíbené ojetiny, jako například Škoda Octavia Combi 1.9 TDI nebo Volkswagen Passat 2.0 TDI, se dokonce v Německu prodávají obvykle za vyšší ceny než u nás. A vůbec není pravidlem, že bývají v lepším stavu, s lepší výbavou a že nikdy nemají stočený tachometr," doplňuje expert.

Poměrně výhodně lze přestou koupit vozy prestižních značek jako třeba Audi, BMW, Mercedes-Benz nebo Porsche. Například v Německu je mnohem větší nabídka, tím pádem i konkurence. A některé vozy nemají mnohdy zbytečnou a drahou luxusní výbavu, zatímco stejné modely u nás jsou obvykle plně vybavené a tedy dražší.

Záruky kvalitní ojetiny a solidních služeb poskytují hlavně prodejci ojetin patřící pod konkrétní značku a oficiální autosalon. Jenže oni si to moc dobře uvědomují a ceny jsou logicky o dost vyšší. Na druhou stranu to může být záruka velmi kvalitní ojetiny, která se jinak u nás špatně shání. Jde především o prestižní a málo obvyklé modely, například Mercedes nebo BMW s velkým benzínovým motorem, které u nás prakticky neseženete.

Zájemce o ojetý vůz by tedy měl velmi pečlivě zvážit všechna pro a proti a kalkulovat s dalšími náklady, především na cestu a konzultace odborníka, kterého by si měl přizvat, pokud kupuje poměrně drahé auto. Ne vždy se také povede koupit ihned na první pokus a je dobré si v okolí vyhlédnout několik podobných aut a snažit se je všechna prohlédnout.

"Lze tedy říci, že dovoz ojeté škodovky nebo volkswagenu s dieselovým motorem není zpravidla výhodnější než koupě stejného vozu u nás. Dovoz ojetiny ze zahraničí se vyplácí jen u neobvyklých a prestižních aut, kterých je u nás málo" uzavírá Tomáš Svoboda.

Související

Více souvisejících

Auto ESA auto, moto Autobazar

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy